Extraavisen.no

Innenriks

LO fordømmer Russlands invasjon av Ukraina

(RUSSLAND/NORGE): LO fordømmer Russlands invasjon av Ukraina på det sterkeste. Vi krever, på lik linje med internasjonal og europeisk fagbevegelse, umiddelbar tilbaketrekking. Samtidig ber vi russisk fagbevegelse om å jobbe for dialog og fred.

Publisert for

, den

LO viser sin solidaritet til Ukraina og fordømmer invasjonen. Foto: Foto. Yehor Milohrodskyi

Situasjonen er alvorlig. Russlands handlinger forårsaker store ødeleggelser og tap av menneskeliv.

De har satt freden, utviklingen og stabiliteten vi har oppnådd de siste 30 årene i Europa i fare. De humanitære lidelsene i Ukraina er enorme, og vi kan vente oss store flyktningstrømmer ut av Ukraina de neste dagene.

  • LO bevilger inntil 1 million kroner til hjelpearbeid i Ukraina, nabolandene og her hjemme.
  • LO ber om tiltak for å sikre ukrainere trygg flukt ut av landet og redusere køene på grensestasjonene, iht. anbefalingene fra UNHCR.
  • LO ber om all mulig støtte til de demokratiske kreftene internt i Russland som nå risikerer livet ved å kreve fred og dialog.
  • LO ber alle her hjemme om å gjøre det de kan for å støtte Ukraina og våre europeiske søstre og brødre i landet.
  • LO oppfordrer alle til å strekke ut en støttende hånd til de russerne og ukrainerne som allerede bor og/eller oppholder seg i Norge, og som ikke bærer noe ansvar for Putins krigshandlinger.
  • LO ber norske myndigheter åpne dørene for at et stort antall ukrainske flyktninger kan søke ly her fram til de trygt kan komme hjem igjen.
  • LO oppfordrer samtidig alle her hjemme om også å være beredt til å støtte og hjelpe de ukrainske flyktningene som kommer.

Mange av LOs medlemmer vil berøres av den nye situasjonen i Europa. Det gjelder de som jobber i samfunnskritiske funksjoner, i forsvar og beredskap, i helse og sosialsektoren, transport og alle andre som er opptatt av å sikre fred.

Lik Extraavisen.no på Facebook!