Extraavisen.no

Innenriks

Lufttrykkbølge registrert i Trondheimsfjorden

(TRONDHEIMSFJORDEN): 15. januar 2022 traff en tsunamibølge øystaten Tonga som følge av et undersjøisk vulkanutbrudd. Samme kveld registrere en forskningsbøye i fjorden utenfor Trondheim trykkbølgen.

Publisert for

, den

Foto: Sintef

Seniorforsker Emlyn John Davies i SINTEF Ocean registrerte lørdag kveld en blipp på datasensorene som kommer fra forskningsbøyen som SINTEF Ocean nylig plasserte ut i fjorden utenfor Trondheim.

Den undersjøiske vulkanen ligger hele 15170 kilometer unna, men likevel var trykkbølgen fra utbruddet såpass kraftig at den ga utslag på sensorene i bøyen lørdag kveld.

– Det var utrolig overraskende at vi så utslag på målingene våre fra et utbrudd på andre siden av jorden. Det er spennende å se hvordan verden og Trondheimsfjorden kan kommunisere via forskningsbøyen, sier Davies.

Bøyen måler alt man kan tenke seg i havet: vind, vær, bølger, retning og fart på havstrømmen. I tillegg til surhetsgrad, plankton, alger og sedimenter for å nevne noe. At bøyen fikk utslag fra et undersjøisk vulkanutbrudd på Tonga, var derimot overraskende.

– Det at bøyen registrerte trykkbølgen fra et undersjøisk vulkanutbrudd er veldig spennende. Det sier oss at teknologien fungerer, og at vi vil ha god nytte av forskningen som kommer fra bøyen i årene fremover, legger Davies til.

Trondheimsfjordens flytende laboratorium

Den ti tonn tunge bøyen i Trondheimsfjorden skal først og fremst forske på havmiljøet. Bøya fungerer som en slags hav-YR som gir viktige sanntidsdata.

Bøyen skal gi oss svar på tilstanden i havet, hvordan vi kan ta vare på det og hvordan vi kan utvikle ny teknologi. De neste ti årene skal sensorene koblet til bøya samle data som kan lære oss om havets tilstand. Disse dataene kan bli tilgjengelig for forskere i hele verden.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer