Innenriks

Mattilsynet feller knallhard dom over svinenæringen

I dag la Mattilsynet frem den endelige rapporten fra den nasjonale tilsynskampanjen om velferd for svin, som har pågått siden 2021. Resultatene viser at over halvparten av svinebøndene bryter dyrevelferdsloven.

– Stortinget må styrke loven for å sikre grisene, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Mattilsynet har tirsdag 17. januar presentert funn fra den nasjonale tilsynskampanje i svinenæringen. Det er gjennomført tilsyn i 582 svinebesetninger, og Mattilsynet har funnet brudd på regelverket i 56 prosent av dyreholdene de har undersøkt. Det har blitt ilagt hele 115 hastevedtak, flesteparten grunnet manglende oppfølging av syke og skadde dyr.

– Funnene viser at koteletten din sannsynligvis kommer fra en gård som bryter dyrevelferdsloven. Velg en annen middag! sier Kleveland.

Mange av lovbruddene gjelder oppfølging ved sykdom og skade, samt muligheten til å hvile godt og holde seg i aktivitet. Det er altså helt elementære krav til dyrevelferd som brytes.

Kleveland mener funnene understreker behovet for at Stortinget griper inn.

– Det vi ser her er at selv minimumskrav brytes. Næringen har sviktet totalt. Det er behov for et helt nytt regelverk som tar utgangspunkt i grisens behov og sikrer dyrene plass og aktivitet. Med et mer dyrevennlig regelverk blir det lettere for bonden å gjøre rett, sier Kleveland. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Daniel DeNiazi

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991, Constanta i Romania) er en norsk journalist og fotograf fra Sveio. F.o.m 24.januar 2021 er han ansvarlig redaktør i Extraavisen. DeNiazi startet sin karriere i lokalavisen Vestavind (Sveio) da tidligere Frøken Norge-deltaker, Mona Terjesen headhuntet han som frilans journalist. Han har mer enn 10 års erfaring innen journalisikk.