Extraavisen.no

Utenriks

Minerydder fra Norsk Folkehjelp omkom i mineulykke

(IRAK): En minerydder fra Norsk Folkehjelp har mistet livet i en tragisk mineulykke i Irak. Ulykken fant sted torsdag 30. september klokken 08:27 lokal tid.

Publisert for

, den

HER OMKOM MANNEN: Her i dette området skal mannen ha omkom i en mineulykke. Foto: Norsk Folkehjelp

Ulykken oppsto da Norsk Folkehjelp ryddet improviserte landminer etter Islamic State (IS) i Anbarprovinsen i sentrale Irak. Det er første gang Norsk Folkehjelp er involvert i en mineryddingsulykke med dødelig utfall, i Irak.

– Våre tanker og kondolanser går til de etterlatte i denne vanskelige situasjonen. Vår viktigste prioritet nå er å ivareta avdødes familie på best mulig måte. Vi samarbeider også med nasjonale myndigheter om å få klargjort hendelsesforløpet, sier leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik.

IS etablerte en betydelig kapasitet for masseproduksjon av bomber og improviserte landminer, og sørget for storstilt minelegging av alt fra bygninger til biler, veier og jorder før de ble drevet ut av områdene de hadde okkupert.

Flere år etterpå ligger de hjemmelagde dødsfellene fortsatt igjen. De tar liv, lemlester, hindrer utvikling og skaper frykt i befolkningen.

– Humanitær minerydding er en farlig jobb, og selv om vi følger de aller mest avanserte internasjonalt etablerte sikkerhetsrutiner og bruker betydelige ressurser på opplæring og beredskap, er det dessverre umulig å fullstendige utelukke den faren mineryddere utsetter seg for i sine livsviktige jobber. Søk og rydding av improviserte landminer er den aller farligste jobben vi gjør ettersom kun fantasien setter grenser for utløsningsmekanismene av disse, noe som gjør at de klart skiller seg ut fra mer forutsigbare fabrikkproduserte landminer, forklarer Breivik.

Norsk Folkehjelp har drevet humanitær mine- og eksplosivrydding i Irak siden 1995, og har kartlagt og ryddet improviserte landminer etter IS i Anbarprovinsen siden 2018.

– I tillegg til kartlegging og rydding, gir vi sivilbefolkningen opplæring i hvordan de kan unngå å bli ofre for disse livsfarlige installasjonene. Irak antas å være verdens mest minelagte land, og improviserte landminer utgjør en stor andel av den totale mineproblematikken, sier Breivik.

Lik Extraavisen.no på Facebook!