Connect with us

Kultur

Minneord om Rolf Opås (1945-2021)

Industri- og kulturarbeideren Rolf Opås er død, 75 år gammel. Han var en institusjon helt aleine. Han vil bli savna av mange. Vi kondolerer. Takk for alt arbeidet! Vi glemmer aldri, skriver forfatter Ola Bog.

Publisert for

, den

annonse

Tekst: Ola Bog, Forfatter

|ROLF OPÅS (8. juli 1946 – 15. november 2021)|

Kulturpersonlighet, politisk aktivist, billedkunstner, forlegger, debattant og forfatter. Og ulovlig politisk overvåka i en årrekke, jamfør Lundkommisjonens rapport (1996). Etter debuten med novellesamlinga “For et liv!” på Solum forlag i 1977 ga industriarbeideren fra Østfold ut mer enn et snes bøker i alle sjangre; lyrikk, romaner, sakprosa.

Verdt å trekke fram er tidsskriftet og forlaget Arbeidern som Rolf i en årrekke dreiv så å si på egen hånd. Jeg hørte første gang om bladet i en artikkel i venstresidas dagsavis Klassekampen våren 1981, for førti år siden i år, signert daværende kulturredaktør Øystein Hagen.

Faksimile: Tidsskriftet Arbeidern – nr. 2/3 1981″

Jeg sendte straks en liten bunke dikt pr post til Østfold og fikk svar lenge før slike frister som NAV med tilliggende herligheter etter sigende har å holde seg med. Konstruktiv kritikk fikk jeg, samt beskjed om at tre av dikta kom med i neste nummer av bladet. Det er en lykke å bli tatt på alvor.

Seinere var jeg på opptil flere årsfester m/ utdeling av Arbeiderns kulturpris og annen dans og moro på hotellet, i Fredrikstad.

Det var i regi av Rolf Opås at jeg første gang traff folk som Rudolf Børø, Helge Rykkja, Alf Haugland, Jan Wilsberg og Asbjørn Elden på tomannshånd, i levende live, i virkeligheten. Alt sammen minner for nettopp livet og livets verktøykasse.
Takk skal du ha, kamerat Rolf.

Eksistensen før, nå & etterpå hadde vært en god del fattigere uten den innsatsen du har lagt ned for arbeiderlitteraturen her i steinrøysa vår. Det fins fler enn én forfatter i Norge som har deg å takke for det vi måtte ha av litterære karrierer.

Rolf Opås bisettes i Leie gravlunds kapell i Fredrikstad, fredag 26. november 2021 kl. 12:30.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

annonse