Kronikk

– Når du føler at ingen ser deg

Artikkel publisert i 2021

Når du føler at ingen ser deg og ingen aksepterer deg, bortsett fra når de selv kan tjene på det, så er det faktisk mobbing. Det tok litt tid for meg å forstå, skriver Miss Norway-deltaker, Julie Børresen i sin kronikk.

Har du tekt på hva det du sier eller gjør mot en person kan gjøre med den personen? Eller hva med det du ikke sier? Mobbing kan være så mangt, og over 60.000 barn og unge oppgir at de blir mobbet.

Her kan mørketallene være store. Ikke alle ønsker å oppgi i undersøkelsen at de ikke har det bra.

Det finnes mange ulike former for mobbing. På skolen lærer vi typisk om den fysiske og verbale mobbingen med vold og slemme kommentarer.

Mobbing kan være så mye mer enn det. Det kan også være alt som ikke blir sagt. Hva gjør du hvis du er den eneste som ikke blir invitert i bursdag? Eller når du er den eneste det aldri er plass til i samtalen? Det er faktisk mobbing det også.

Når du føler at ingen ser deg og ingen aksepterer deg, bortsett fra når de selv kan tjene på det, så er det faktisk mobbing. Det tok litt tid for meg å forstå. Jeg hadde bare lært om den fysiske og synlige mobbingen både på skolen og på film.

Hvor ble det av den usynlige mobbingen? Den såkalte «jentemobbingen» med utfrysning og stygge blikk eksisterer i beste velgående i skolegårder, sosiale medier og overalt ellers.

Foto: André Stang Erlingsen

Selv om det kanskje ikke er like lett å få øye på, betyr det ikke at det ikke er et problem. Jeg tror at om man skaper mer oppmerksomhet og bevissthet rundt mobbing og at det kommer i ulike former, vil det kanskje være lettere å avverge at det går for langt.

Gjennom å skape forståelse for hva mobbing faktisk er, kan flere legge merke til det. Da blir det lettere å gripe inn og sette en stopper for det som skjer. Mennesker vil fra naturens side høre til et fellesskap og være med i en gjeng.

Derfor kan det være vanskelig for enkeltindividet å si ifra om vennegjengen begynner å mobbe noen andre at dette ikke er greit. Istedenfor henger man seg kanskje på, fordi man selv er redd for å bli et offer. Det må vi få en slutt på.

Gjennom å aktivt jobbe mot mobbing kan man være med på å skape holdningsendringer. Våg å si ifra når du ser noe som ikke er greit. Det er kanskje en liten sak for deg, men det kan endre hele verden for den personen det gjelder.

Lik Extraavisen.no på Facebook!