Extraavisen.no

Innenriks

Nyoppstartet forlag med en grønn agenda

Grønt Forlag er et nyoppstartet forlag som ønsker å formidle litteratur om kosthold og bærekraft. Forlaget har særlig kompetanse innenfor plantebasert ernæring, og vil gi ut bøker av høy kvalitet innenfor dette området.

Publisert for

, den

Foto: Grønt Forlag

Forlaget består av fire personer med forskjellig bakgrunn innenfor plantebasert ernæring:

Gunnar Birkeland er daglig leder og redaktør. Han har 6 års erfaring som plantebasert influenser gjennom Grønn Matportal som han driver sammen med sin kone, Cathrine Birkeland. Gunnar er forlagets ansikt utad og tar seg av alle henvendelser.

Lars Thore Fadnes er lege, spesialist i allmennmedisin og professor ved Universitetet i Bergen. Han har doktorgrad med fokus på spedbarnsernæring og sitter i Nasjonalt råd for ernæring.

Nina Cathrine Johansen har mastergrad i ernæring og videreutdanning innen plantebasert ernæring fra T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, Cornell University.

Hun er kostveileder og nestleder i PAN – Norge og har tidligere utgitt boken Plantebasert kosthold sammen med Tanja Kalchenko og Mari Hult (2019).

Cathrine Birkeland er småbarnsmor og influenser. Hun driver Grønn Matportal, en blogg med flere tusen følgere. Hun har over 10 års erfaring med plantebasert kosthold og har i mange år servert kun vegetarisk mat hjemme.

I tillegg har hun i mange år jobbet i barnehage der hun har deltatt i matlaging og servering av vegetariske måltider til barna.

Hvorfor velge vegetarisk? 

Ifølge Helsenorge.no er det store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Grønt Forlag ønsker å vise alle at det å velge bort kjøtt helt eller delvis ikke trenger å bety at man går glipp av noe, og at det er mye enklere enn de fleste tror. Vi lytter til nyere forskning og mener at riktig informasjon lettere fører til riktige valg, og at vi dermed hjelper mennesker til å ta de gode valgene basert på den informasjonen vi velger å gi ut. 

Hva har forlaget utgitt så langt?

Den første utgivelsen, «Fra liten til stor» lanseres for forhåndssalg i september 2021. Det er en fagbok som går i dybden på plantebasert ernæring gjennom hele livsløpet – fra liten til stor.

Man får forslag til hvordan en kan bygge opp et helsefremmende kosthold og prinsipper for dette, samt menyer og en del oppskrifter. Det er også tips til hvordan man tilrettelegger for plantebasert mat sammen med barnehage og skole. Boken er basert på oppdatert forskning og ernæringsråd.

Lik Extraavisen.no på Facebook!