Det er ti år siden Stortinget vedtok å trekke oljefondet ut av selskaper med kull som hovedinntektskilde. Likevel viser en ny analyse at oljefondet i dag har 142.8 milliarder kroner i slike selskaper. Det gjør Norges oljefond til Europas største kullinvestor! Nå må Stortinget ta styringen og skerpe kravene, krever flere miljøorganisasjoner.

Akkurat nå behandles den årlige stortingsmelding om oljefondet, og saken er til behandling i finanskomitéen. Framtiden i våre hender har lansert en underskriftskampanje, og Besteforeldrenes klimaaksjon oppfordrer sine medlemmer om å støtte denne: Oljefondet ut av kull!
Kull er den mest forurensende energikilden i verden, og enorme mengder CO2 slippes ut ved forbrenningen. Det internasjonale energibyrået (IEA) har i flere år vært tydelige på at det ikke er rom for nye kullinvesteringer, dersom verden skal nå målene i Parisavtalen. Men kull er også en alvorlig helse- og miljøutfordring. Brenning av kull slipper ut giftige og kreftfremkallende stoffer i luft, vann og jord.
Siden Stortingets enstemmige vedtak i 2015 har klimakrisen blitt langt mer prekær, samtidig som kull har blitt langt mindre ettertraktet. I mellomtiden har resten av OECD-landene rast forbi Norge, og nesten 100 finansinstitusjoner har nå strengere retningslinjer enn Oljefondet.
Du finner mer informasjon om kull, klima og miljø i rapporten Oljefondets siste kull, gitt ut av Nordic Center for Sustainable Finance.
