Extraavisen.no

Innenriks

Oppfordrer folk om å droppe “helgekosen”

Miss Norway-deltaker, Angelika C.D Kristiansen er aktiv som frivillig i flere organisasjoner, og har for tiden startet en innsamlingsaksjon for Norsk Folkehjelp. Nå anbefaler hun folk om å droppe helgekosen.

Publisert for

, den

Angelika ber nordmenn om å droppe helgekosen. Foto: Robert Johansson

– Ved å droppe helgekosen en lørdag kan du hjelpe noen som ikke har spist på dager. Selv har vi spist helt sikkert mer en det kroppen vår trenger. Vi må hjelpe Sør-Sudan. Jeg tror at det å gi folk noe å forholde seg til når de skal bistå andre mennesker, er det letter for dem å gi og se verdien i det. Ved å kun droppe helgegodtet en helg, kan man mat mennesker som sulter, sier Kristiansen til Extraavisen.

Hun mener at det å droppe en liten pris å betale å ikke spise dette en lørdag. Det er viktig å huske hvor privilegerte vi er her til lands og det å ikke spise litt ekstra godt en dag burde ikke være noe folk føler er vanskelig eller uoverkommelig. Dermed har hun opprettet en innsamlingsaksjon i håp om at folk støtter saken.

Til Ekstraavisen sier Kristiansen at hun selv er veldig glad i både sjokolade og løsgodis, men at det er en liten pris å betale å ikke spise dette en lørdag. Dermed påpeker hun at det er viktig å huske hvor privilegerte nordmenn er her til lands og det å ikke spise litt ekstra godt en dag burde ikke være noe folk føler er vanskelig eller uoverkommelig.

Hun legger til at da hun jobbet for Røde Kors som foundraiser var dette også en metode hun så ga folk et bedre øye på hvor lite penger 125 kr faktisk er å gi for en som har en vanlig norsk minste lønn.

– Jeg håper at denne innsamlingen kan bidra til at vi får mettet mange og at det gjør at andre kanskje også vil bli månedlig givere til organisasjoner som hjelper mennesker i nød.

Hun mener at det å gi mennesker gode eksempler på hvor «lite» de gir opp for å gi noen andre noe helt livsnødvendig, er utrolig viktig. Det å kunne ha noe å forholde seg til er viktig og gjerne noe som man kanskje ser på som trivielt.

Hun forteller videre at det smerter henne stort at det er så store forskjeller i verden og håper å kunne reise ned å bistå mer.

– Jeg håper at min deltagelse i Miss Norway kan gjøre at jeg kan få muligheter til å bidra enda mer, og reise ned for å hjelpe. Det at mennesker ikke skal ha mat, leve i frukt og bli behandlet uten respekt på helt forferdelige vis gjør meg kvalm. Alle liv har like stor verdi.

Sør-Sudan har vært preget av konflikt i flere år. Folkeslaget Dinkaene må bevæpne seg i Bahr el-Ghazal-regionen for å kunne overleve i konflikten. Foto: Randy Fath

Sør-Sudan preget av uro og konflikt

Sør-Sudan er preget av uro og konflikt på grunn av flere års borgerkrig. Ifølge FN forekommer det ofte seksuell vold, sult og brudd på menneskerettighetene i landet. I høst pågår det fredssamtaler mellom regjeringen og opprørsledere.

Landet ble selvstendig i 2011 og er faktisk verdens yngste stat. Landet har tolv millioner innbyggere og tilhørte opprinnelig Sudan, men oppnådde selvstendighet etter en borgerkrig som varte fra 1983 til 2005. Krigen ble utkjempet mellom Sudans regjeringsstyrker og den sørsudanske frigjøringsbevegelsen SPLM (Sudanese People’s Liberation Movement).

Det ble avholdt en folkeavstemning i Sør-Sudan i februar 2011. Der stemte 99 prosent for løsrivelse. Kort tid etter løsrivelsen oppstod det konflikter innad i den nye staten.

Frigjøringsbevegelsen hadde vært i krig i 22 år, med hadde ikke et myndighetsapparat som kunne bygge opp og styre Sør-Sudan. Landets ledere greide heller ikke å enes om hvordan det nye landet skulle organiseres.

I februar 2017 ble det erklært hungersnød i deler av landet og krigshandlingene gjorde det vanskelig å drive jordbruk og annen matproduksjon. Borgerkrigen i Sør-Sudan kostet 50 000 menneskeliv. I juni 2018 ble det signert en ny fredsavtale mellom Salva Kiir og Riek Machar, men det rapporteres om stadige brudd og nye kamphandlinger.

Siste artikler:

Lik Extraavisen.no på Facebook!