Extraavisen.no

Helse

Oppfriskningsdose med koronavaksine

(HELSE): Det åpnes nå for at de som er 80 år eller eldre kan ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Utover det opprettholdes eksisterende anbefaling.

Publisert for

, den

Foto: Helse Sør-Øst

– Folkehelseinstituttets vurdering er at vi åpner opp for at personer 80 år og eldre som selv ønsker det, kan få tilbud om en ekstra dose, altså fjerde dose, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

Instituttet ser ikke grunnlag for å gi en generell anbefaling om en ny oppfriskningsdose (fjerde dose) til alle over 80 år, men mener dette kan vurderes og velges av den enkelte.

Kommunene bør tydeliggjøre på sine nettsider og eventuelt på andre måter hvordan de som ønsker ekstra vaksinedose må gå frem for å avtale tid til vaksinasjon. Ettersom tilbud om vaksine til personer 80 år og eldre ikke er en generell anbefaling, er det ikke behov for at kommunene aktivt kaller inn til vaksinasjon.

Den oppdaterte vurderingen er i tråd med det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og det europeiske legemiddelkontorets (EMA) vurderinger. De finner ikke faglig grunnlag for allmenn anbefaling av en fjerde vaksinedose til alle, men de skriver også at en ny oppfriskningsdose (dose 4) kan være aktuelt til personer over 80 år.  

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer