Utenriks

Politisk uro i Sudan rammer jenter hardt

Barneekteskap og andre former for skadelige skikker forsterkes i kriser. Jenter blir ofte gift med menn som er mye eldre enn dem fordi familier ikke ser en annen økonomisk utvei.

– Vi spesielt bekymret for tenåringsjentene i krisetider. Langvarig politisk uro gir ofte økt fattigdom i befolkningen, noe som igjen forverrer situasjonen. I land hvor skadelige skikker som barneekteskap og omskjæring er utbredt, er det ekstra viktig å støtte opp om jentenes rettigheter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Den politiske uroen man ser nå er også knyttet til sosiale og økonomiske virkninger fra koronapandemien, med restriksjoner og nedstenging som har ført til mer fattigdom. Skolene i landet ble strengt og seks millioner barn og unge fikk ikke lenger den tryggheten skolehverdagen gav. Mange av elevene får ikke startet på skolen igjen, dette gjelder dessverre ofte jenter. Mange av dem utsettes for barneekteskap. Sudan har høy grad av barneekteskap og omskjæring, 34 prosent av jentene i Sudan er gift før de er 18 år og 12 prosent er gift før de fyller 15 år.

Brøt utdanning da hun ble barnebrud   

Barnebruden Zainab fra Sudan måtte gifte seg da hun var 17 og fødte sin første datter Mashallah ett år senere. Der hun bor er det vanlig at foreldrene arrangerer døtrenes ekteskap, uten å konsultere den vordende bruden.

– Jeg giftet meg før jeg var ferdig på skolen. Mannen min lovet meg at jeg skulle få fullføre utdannelsen min, men da jeg gjorde meg klar til å gå tilbake til universitetet, stoppet han meg. Han truet med skilsmisse og mente jeg skulle anse meg som en skilt jente om jeg gikk tilbake til studiene, forklarer Zainab.

Den gang så ikke Zainab noen annen utvei enn å slutte på skolen. Kort tid etter ble hun gravid, men drømmen om å fullføre utdanningen var der fremdeles. Løsningen ble til slutt å skille seg fra mannen, med ekstra hjelp fra Plan.

Er overbevist om at barneekteskap er galt

– Jenter må ikke godta ekteskap når de er under 18. Hvis de blir tvunget til det, bør de få vite at barneekteskap har en risiko. En ung jente kan ikke gjøre alt husholdningsarbeidet eller ha sex med mannen sin. Hun er fremdeles et barn.

I dag er Zainab 21 år. Hun ser frem til å returnere til universitetet og er veldig optimistisk med tanke på fremtiden – både sin egen og datteren, som nå er tre.

– Jeg vil at datteren min skal leve et lykkelig liv uten store utfordringer. At hun har god utdannelse og gifter seg med sitt livs kjærlighet når hun blir voksen, sier Zainab.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Daniel DeNiazi

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991, Constanta i Romania) er en norsk journalist og fotograf fra Mandal i Lindesnes. F.o.m 24.januar 2021 er han ansvarlig redaktør i Extraavisen. DeNiazi startet sin karriere i lokalavisen Vestavind (Sveio) da tidligere Frøken Norge-deltaker, Mona Terjesen headhuntet han som frilans journalist. Han har mer enn 10 års erfaring innen journalisikk.