Extraavisen.no

Kultur

Pønkerne stiller opp for Ukraina

(KULTUR): Pønkerne har alltid fremhevet solidaritet og kamp mot autoriteter som viktige ting. Nå mobiliserer de til støtte for Ukraina.

Publisert for

, den

Illustrasjon: Nora Elise Stemland

I hine hårde dager kunne man alltid regne med støtte fra Blitz-folket når det var snakk om å vise solidaritet med folk som ble offer for imperialistiske stormakter. Nå er det vår store nabo i øst som vil kue et naboland med sin aggressive politikk. Dette reagerer man på i pønkkretser.

De er kanskje ikke så synlige lenger. Eldre er de også blitt mange av dem. Men engasjementet lever. Det samme gjør viljen til å trå til.

En av de som engasjerer seg for Ukraina, er pønkveteranen, noen kaller ham en legende i miljøet – Atle Skift.

Atle er stifteren av bandet Pink Dirt, som av mange regnes som bandet bak Norges første pønksingel tilbake i 1979. Han driver også plateselskapet Dirt Records. Dette selskapet har tidligere engasjert seg i solidaritetsprosjekter, blant for de russiske jentene i Pussy Riot. Her ga de ut cden “Pønk er ingen forbrytelse” til støtte for jentene. Men både aksjon for Pussy Riot og nå for Ukraina, så er det vel små sjanser for en øl eller vodka med Putin?

– Tviler nok på det, ler Atle.

– Men Pussy Riot-kampen viste at det nytter å kjempe mot overgrep og urettferdighet. All den støyen det ble rundt disse jentene bidro nok til at de slapp ut.

Men nå er det Ukraina? Hvorfor det, spør vi primus motor Atle Skift.

– For meg er dette helt naturlig. Selv om jeg begynner å trekke på åra, blir jeg ikke mindre engasjert for det. Når jeg da ser barn, som i alle konflikter, er de som lider mest, var det noe som rørte seg i bestefarshjertet til en gammal pønker. Da satte jeg i gang og kontaktet andre pønkband. Vipps, så var vi i gang.

Den geskjeftige gamle pønkern kan fortelle at det ikke var vanskelig å få med seg band til å stille opp.

Atle Skift er en kjent medlem i det populære bandet Pink Dirt. Foto: Camilla Frostmann

Både hjelp og bra pønk

– Overhodet ikke. Her kunne jeg velge og vrake. Hadde jeg venta en uke til, kunne jeg sikkert kunnet gi det ut som dobbelt-cd. Men jeg føler at det er nå støtte og hjelp virkelig trengs. Så derfor var det viktig å få denne cden ut så fort som mulig.

– Det er også viktig å få frem at de banda som er med, er et knippe bra pønkeband. Her er old school-pønk, hardcore og noen som blander flere stilarter innen pønken. Ikke bare får du muligheten til å hjelpe mennesker på flukt, du får også masse bra pønk på kjøpet.

En rask kikk på listen over band som er med, avslører en pen blanding av kjente og ukjente. Her er selvfølgelig Pink Dirt med. Det samme er The Oxydants, bandet til bassist Harald. Her er “Göttemia og Lazy Sods med. Andre ban er “Porno In Gambia”, “Dement To Be”, “Chord Buddies” og “Themockrasy”. “Kjöter”, “Lysne” og “Pissdrunk Bastards”. “Blodbûse” er med og et nytt og spennende bekjentskap, “LWB”.

Penga får UNICEF

Den entusiastiske pønkern bobler over når han forteller. Han trekker linjene tilbake til den gang man engasjerte seg i kampene i Nord-Irland, til Vietnam, til Latin-Amerika. Det skinner gjennom at for Atle er det viktig å bruke musikken til noe mer enn bare underholdning.

– Det er fint å kunne bruke raseriet og opprørstrangen i pønken til noe positivt. Vise at vi ikke bare er navlebeskuende, steinkastene rebeller. Men mennesker med vilje til å engasjere oss og stå opp for noe.

– Men det skader vel heller ikke at mange oss nå har fått oss unger, noen av oss er til og med blitt besteforeldre. Det gjør det nok lettere å relatere oss til de lidelser befolkningen i Ukraina gjennomgår

På spørsmål om har ser for seg et stort salg, svarer “platedirektøren” diplomatisk at det ikke er siktemålet. Uansett går et eventuelt overskudd til UNICEF. Det viktigste slik han ser, er at det viser at alle grupper i samfunnet bryr seg om hva som skjer i Ukraina – og er villig til å gjøre sitt for å hjelpe.

Slik kan du støtte

Så er det det uunngåelige spørsmålet: Hvordan kan de som vil ha tak i cden får kjøpt den?

– Den kommer i salg fra neste uke. Ideen er så fersk at vi ikke har rukket å få den inn i butikkene.

Du kan vippse 100 kroner til 739654. (Husk! Merk innbetalingen med hva den gjelder og navn/adresse.)

Du kan også sende en mail til atle@dirtrecords.no.

I løpet av en uke regner vi med at den også vil komme i butikkene samt at vi får nettbutikken vår opp og stå. Så bare kjøp, sier den gamle pønkern før han haster videre.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Siste artikler:

Tror du Vladimir Putin har kreft?
2 stemmer