Prins Philip er død

Prins Phillip av Storbritannia er død, 99 år gammel.

Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

«Det er med dyp sorg at hennes majestet dronninga kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, hans kongelige høyhet prins Philip, hertug av Edinburgh», lød det i en pressemelding fra det britiske kongehus.

Prins Philip var omgitt av familien da han døde fredelig fredag morgen på Windsor Castle, opplyser det britiske kongehuset.

Den britiske dronningsgemalen ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som en av fem søsken. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg, og familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født.

– Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved Prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald.

I juni ville han ha fylt 100 år, og Prins Philip hadde vært gift med dronning Elizabeth i 74 år.

I 1937 omkom Philips søster Cecilie i en flyulykke, og hans tre gjenlevende søstre ble ikke invitert i bryllupet til Philip og Elizabeth i 1947. Alle søstrene hans hadde giftet med tyske prinser, og to av dem skal ha kjempet aktivt på tysk siden under krigen.

Før han giftet seg, ga Philip avkall på sine titler som prins av Hellas og Danmark og tok det personlige etternavnet Mountbatten, en oversettelse av hans mors familienavn Battenberg, skriver VG.

Dette medførte at han i senere tid fikk britisk statsborger.

Dronning Elizabeth og prins Philip besøkte daværende Kong Olav i sin tid. Som dronningsgemal og ektemann til dronningen hadde de flere statsbesøk, deriblant i 1955, 1969, 1981 og sist i 2001.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

  •  
  •  
  •  
  •