Utenriks

– Putin gjorde en stor feil mot menneskeheten

– Vi må huske på at dette er Putins krig, ikke en krig som russerne ønsker, sier Balderson til Extraavisen, og legger til:

– Putin gjorde en stor feil mot menneskeheten. Å invadere et land med et demokratisk styresett er den største tabben en statsleder kan gjøre. Den feilen vil han nok aldri innse.

I den siste tiden har han engasjert seg i det som skjer i Ukraina. Han skal ha opprettet Facebook-gruppen “Help Ukranian Refugees”, i håp om å hjelpe flyktninger som strømmer til de nordiske land.

Balderson forteller til Extraavisen at engasjementet for å hjelpe ukrainske flyktninger er stort i Danmark:

– Det er mange som vil hjelpe det ukrainske folk som flykter fra sitt eget land. Det er viktig at vi som europeere viser solidaritet og hjelper de som har behov for hjelp. Jeg bryr meg ikke om det er kristne, homofile eller hvilke bakgrunn disse ukrainske folk har. Dette handler om mennesker som har rett til å bo i sitt eget land. De er i en vanskelig situasjon akkurat nå.

Tirsdag morgen sendte USA et varsel til ukrainske myndigheter om at et snarlig russisk angrep er like rundt hjørne. Bare to dager etter kom de første meldingene om at Putin hadde erklært de to utbryterregionene Luhansk og Donetsj som to uavhengige stater.

Foto: Dimitro Sevastopol

Natt til torsdag klokken 04:00 kunngjorde president Vladimir Putin russiske myndigheter at de har iverksatt et militært angrep mot Ukraina. Kort tid etter kunne den ukrainske regjeringen bekrefte angrepene. Dette har blitt fordømt av både USA og Nato.

Balderson mener at Nato ikke tar krigen på alvor, og sier at det er svake ledere som ikke tar den rette beslutningen, selv om ikke Ukraina er Nato-medlem.

– Det er synd å se at Nato står på sidelinjen når mennesker blir drept for å kjempe for sitt fedreland, sier Balderson. Jeg mener dette er en såpass alvorlig situasjon at Nato må reagere kraftig med sanksjoner og eventuelt innføre et unntakstiltak.

Den siste tiden har flere land og arrangementer stengt Russland ute. De siste meldingene er det kjent at Swift vil stenge bankene i Russland ute av betalingssystemene.

Balderson har fått en 14 dagers varsel om han vil reise til Ukraina for å hjelpe. Nå reiser han til Ukraina for å bistå i krigen:

Lik Extraavisen.no på Facebook!

– Jeg har tatt en beslutning om å reise til Ukraina for å delta i krigen. Som menneske har jeg et ansvar, uansett om jeg ønsker det eller ei så har Ukraina behov for all den hjelpen de kan få, sier Balderson.

Er du ikke redd for å delta i krigen?

– Jeg prøver ikke å tenke på det nå. Det viktigste at jeg er innstilt på at det er muligheter for at jeg ikke kommer tilbake i livet, men jeg kan ikke fokusere på det nå.

Balderson har fått militært utstyr til oppdraget og vil bli fraktet til Ukraina med sju andre som skal delta i den omfattende krigen. På veien hjem vil han slå følge med flyktninger fra Ukraina som skal til Danmark.

Danske myndigheter har besluttet å sende militært utstyr til Ukraina. Donasjonen kommer etter en forespørsel fra Ukraina, ifølge en pressemelding som ble publisert på det danske forsvarsdepartementets sider lørdag formiddag.

Det danske forsvarsdepartementet vil sende:

  • 2000 stridsvester av typen TYR som beskytter mot kuler og fragmenter.
  • 700 sanitetspakker av typen IFAK. Disse brukes av soldater til livreddende førstehjelp.
  • I tillegg har de sendt en lastebil med 2000 vester. Den dro fredag kveld fra Vordingborg i Danmark mot den polsk-ukrainske grensen.