Extraavisen.no

Innenriks

Reiser til Kharkiv for å risikere sitt eget liv

(NORGE/UKRAINA): Kjell Bua fra Karmøy kunne ikke bare stirre på TV-bildene om flyktningskrisen i Ukraina. Nå reiser han ned sammen med en gjeng til Kharkiv for å risikere sitt eget liv for at andre skal ha det trygt.

Publisert for

, den

Kjell Bua fra Karmøy reiser til Kharkiv for å risikere sitt eget liv for å hente flyktninger. Foto: Privat

– Målet med turen er å hente flyktninger, og vi skal hente de som ikke har muligheter for å komme seg ut av landet. De ønsker vi å få med oss, forteller Bua til Extraavisen.

Bua reiser til Oslo 23.mai for å kjøre til østlandet for å delta i bussaksjonen som driver nødhjelp. Derfra går turen videre til Ukraina, hvor målet er å hente flyktninger som er berørt av krigen.

– Det er for å få med flest mulig flyktninger med seg til Norge. I bussen vil det bli lastet med både mat og drikkevarer som kan leveres i Ukraina.

Lik Extraavisen.no på Facebook

Hvorfor er dette så viktig?

– Vi blir alle berørt av TV-bildene vi daglig ser, og i aviser får vi se bilder fra områder som er hardt rammet av bomber og død. Vi ser menn, kvinner, gamle og unge, men ikke minst barn som blir blir drept.

Han forteller også at man blir også berørt av kvinner som blir voldtatt,skutt og drept.

– Det er lite som minner om et trygt samfunn å vokse opp i, sier Bua og legger til:

– Jeg er selv i en situasjon som gir meg rom for å bruke en del av min tid til å hjelpe noen over til en tryggere hverdag i Norge.

Flyktninger samlet på et trygt sted. Foto: Kjell Bua

Nå jobbes det på spreng å få økonomiske midler til å dekke bussturen. Drivstoff, proviant og andre momenter som spiller inn for at bussaskjonen skal spilles inn. Bua forklarer hva pengene skal brukes til:

– Pengene som samles inn går til å dekke reisen tur/retur, mat og hygieneartikler. Pengene blir også brukt til aktiviteter som barna kan holde på med under den lange bussturen mot Norge.

Dermed er det opprettet en spleis som skal dekke utgiftene for turen.

På Haugalandet er Kjell Bua en anerkjent fotograf som har opparbeidet seg til et etablert navn. Når vi spør Karmøybuen hva som får han som fotograf lyst til å reise ned til Kharkiv, svarer han slik:

– Jeg reiser ikke ned dit for bildene/videoene sin del, poengterer Bua.

– Jeg vet ikke om jeg får kapasitet til å ta bilder fordi det er ikke det som er min hovedoppgave for turen. At det likevel vil bli bilder fra turen er jeg ikke redd for.

Bua forklarer at han er kun en del av et crew, hvor oppgaven hans er å gjøre turen så god og trygg som mulig for flyktningene. Samtidig jobber han inn mot sponsorer for for å sørge det økonomiske, som skal dekke mat og overnattinger.

Foto: Kjell Bua

6.mars i år var Bua i Chelm, en by som ligger sørøst i Polen, like ved den ukrainske grensen. Forrige tur skal ha gitt ham et sterkt inntrykk.

– De inntrykkene jeg satt igjen med etter den turen gjorde at jeg raskt bestemte meg for at jeg ønsket meg en ny tur for å hjelpe flere inn i en tryggere hverdag. Vi var ved grensen og det gjorde et inntrykk, selv om vi ikke var Ukraina der det var krig.

– Vi følte vi var nærmere enn det vi egentlig var, både stemningen og lukten var til å føle sterkt på kroppen. Den gleden barna og de voksne fikk etterhvert som vi kom lengre og lengre vekk fra flyktningeleiren, var en sterk opplevelse.

Du kan støtte turen til Lviv/Kharkiv her.

Bua forteller at for noen kan en slik tur virke som helt uaktuelt å ta, men for ham gir det ham glede:

– For meg så gir det glede tilbake og en ro i kroppen. Da vet jeg at jeg har vært med å bidratt til at noen familier kan bli gjenforent når krigen er over en dag. Vi får håpe det.

Nå som Kjell Bua er med gjengen nedover til den hardtrammede byen Kharkiv, har han tenkt over konsekvensen. Han vet at det vil risikere ham livet:

– Dette er jo ikke en tur helt uten risiko, og vi skal jo inn i et land som er i krig. Likevel så er dette noe større enn hva folk klarer å forestille seg. Vi snakker om mennesker som er på flukt fra krigen. Noen av disse har levd i bomberom og ikke sett dagslyset i frykt for å bli drept.

– Mange av flyktningene er nok også sterkt preget av dette, jeg føler meg likvel klar for å bli med på denne type tur.

Espen Hovde står bak bussaksjonen. Foto: Privat

Espen Hovde står bak bussaksjonen som skal kjøres til Kharkiv. Han sier at det kan bli den siste turen om ikke de får inn nok penger til å dekke bussturen.

– Vi har vært i kontakt med den ukrainske ambassaden i Norge. Der har vi fått reisetillatelse til å ta oss inn i landet med ulike artikler, som er en del av hjelpesendinger til soldater og sivile, sier Hovde.

Til Extraavisen sier Hovde at det kan bli den siste turen om de ikke får inn nok økonomiske midler.

– Hittil har vi fått inn rundt 36.000 kroner og det er ikke nok. For at vi skal kunne reise ned må vi ha rundt 70-80.000 kroner for å dekke utgiftene. Da får vi også to busser ned og vi kan hjelpe flere. Det er vanskelig å skaffe penger når visjonen er å hjelpe andre mennesker som er i nød, og vi skulle ønske at vi fikk sponsorer som kunne hjelpe oss. Vi håper at folk kan hjelpe oss og vi er takknemlig for hver krone som kan få oss ned til Ukraina.

Lik Extraavisen.no på Facebook