Arkiv

RiksTV utvider med BBC World

12. juni presenterte RiksTV kanaltilbudet i det digitale bakkenettet. Allerede nå kan RiksTV love flere kanaler fra start. Det blir mulig på grunn av tekniske forbedringer i utstyret som digitaliserer og komprimerer lyd og bilde i nettet.

– Da vi presenterte våre kanalpakker, understreket vi at vi har vært forsiktige i forhold til hvor mange kanaler vi har plass til. Nå har vi tatt i bruk nytt og bedre utstyr for videokomprimering som vi testet i forrige uke. Resultatet er svært oppløftende. Tre kanaler som sto “på vent” kan vi ta med allerede fra lansering. I tillegg har vi plass til en ny kanal. Øverst på ønskelisten vår sto en internasjonal nyhetskanal. Etter en helhetsvurdering valgte vi BBC World, sier adm.dir. Espen Thorsby i RiksTV.

17 kanaler i grunnpakken

NRKs fire tv-kanaler og 13 radiokanaler blir fritt tilgjengelig i nettet, og distribueres av NRK selv, uavhengig av RiksTV. RiksTV tilbyr en grunnpakke – Rikspakken – med alle de andre viktige norske kanalene og noen av de mest populære utenlandske. TV 2, TVNorge, TV3, TV 2 Zebra, Discovery Channel, Disney Channel, The Voice TV, SportN, TV 2 Filmkanalen, TV 2 Nyhetskanalen, Viasat4, FEM, National Geographic Channel og Animal Planet er alle med fra start i september. BBC World blir lagt til i oktober i år, Lokal-TV er på plass i januar neste år og Åpen kanal kommer når konsesjon er tildelt og kanalen er etablert.

Totalt vil Rikspakken telle 17 kanaler. Prisen blir den samme som tidligere annonsert, 189 kroner pr måned, med en totalpris inkludert avgifter på 3188 kroner første år og 2988 fra andre år.

Alle de tre kanalene fra Canal+ blir også klar til lansering, mens TV 2 Sport vil være på plass før Tippeliga-start neste år. Alle disse fire kanalene kan seerne abonnere på som et tillegg til Rikspakken. Totalt vil det være 25 tv-kanaler i det digitale bakkenettet.

Viser kanalene folk ser på

Etter at RiksTV presenterte sitt tilbud 12. juni har det vært diskusjon om kanalutvelgelsen i mediene. RiksTV er lydhøre for innspillene som har kommet.

– Vi har begrenset kapasitet og måtte gjøre et vanskelig valg. Vi visste at det ville bli diskusjon om kanalene vi valgte, nesten uansett hva vi valgte. Alle har en mening om tv. Derfor har vi vært opptatt av å velge de kanalene som folk ser på. Rikspakken dekker 94 prosent av kanalene folk faktisk ser på. TV 2 Nyhetskanalen har tre til fire ganger så mange seere som alle de internasjonale nyhetskanalene til sammen. Derfor var TV 2 Nyhetskanalen et klart førstevalg innenfor kategorien nyhetskanal. Når vi nå har plass til enda en kanal, ønsker vi å styrke nyhetstilbudet med en internasjonal nyhetskanal. SVTs kanaler, som enkelte har etterlyst, kan vi fortsatt ikke ha med i vårt kanaltilbud. Det er en rekke juridiske rettighetsspørsmål som må avklares først. Av samme grunn finnes ikke disse kanalene hos parabolselskapene. Dette har vi redegjort for i et brev til Medietilsynet i dag, sier Thorsby.

Ingen strid om kanalvalget blant eierne

Det medfører ikke riktighet, som NRK Dagsnytt/Kulturnytt hevdet i går, at det har vært uenighet mellom eierne om kanalutvelgelsen til RiksTV. Telenor har avvist at dette har vært et stridstema blant de tre eierne. På grunn av eiersammensetningen i RiksTV er det administrasjonen i selskapet som har valgt ut kanalene i RiksTVs tilbud, og styret har tatt valget til etterretning. Telenor har aldri ønsket å få inn flere internasjonale kanaler, slik NRK feilaktig hevdet i går. RiksTV har heller ikke valgt ut NRKs kanaler, NRK er sin egen distributør i det digitale bakkenettet. Hele innslaget til NRK bygger på feil faktum.

Medietilsynet har bedt RiksTV om en redegjørelse om kanalutvelgelsen, med svarfrist i dag. Brevet fra RiksTV til Medietilsynet følger vedlagt denne pressemeldingen.

Fakta om RiksTV og det digitale bakkenettet

RIKSTV: Ny norsk tv-distributør i det digitale bakkenettet. Eies av NRK, TV 2 og Telenor. Selskapet mener det er realistisk å få mellom 500 000 og 800 000 kunder på fem år

BAKKENETTET: Nettet består av 452 tv-sendere som står på bakken, derav navnet

TEKNOLOGI: RiksTV tilbyr digital-tv til vanlig antenne. Man trenger en vanlig tv-antenne og en dekoder for å kunne se de digitale sendingene. Alle typer tv-apparater støttes.

DEKNING: Bakkenettet dekker minimum 95 prosent av husstandene og 70 prosent av hyttene. OPPSTART: RiksTV lanseres i høst i Rogaland, Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag. I slutten av 2008 vil også tilbudet være på plass i Nord-Trøndelag, Aust-Agder, Vest-Agder, Nordland, Troms og Finnmark.

Lik Extraavisen.no på Facebook!