Extraavisen.no

Politikk

Rødt nominerer WikiLeaks til fredsprisen

(FREDSPRISEN): Med begrunnelsen at fredsprisen ikke bare er til for å glede Nato-lands krigsglade makthavere, har Rødt nominert WikiLeaks og varsleren Chelsea Manning til Nobels fredspris.

Publisert for

, den

Bjørnar Moxnes, leder og parlamentarisk leder for Rødt, og stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra samme parti, har nominert WikiLeaks og varsleren Chelsea Manning til Nobels fredspris.

I en uttalelse til NTB sier Moxnes at WikiLeaks har gjort mer enn noen andre for å avsløre krigsforbrytelsene til verdens mestkrigende land og vise krigens sanne ansikt.

Manning ble dømt til 35 års fengsel for å lekket hemmeligstemplet materiale, men i 2017 benådet av daværende president Obama.

Dokumentene Manning ble dømt for å ha lekket, og som WikiLeaks offentliggjorde, avdekket alvorlige krigsforbrytelser og Afghanistan.

– Når stormaktene starter kriger med desinformasjon og propaganda, som løgnen om Iraks påståtte masseødeleggelsesvåpen, er fredsbevegelsen helt avhengig av varslere som avkler krigspropagandaen og får fram sannheten som makthaverne vil holde skjult, sier Moxnes i en uttalelse til NTB, gjengitt i Journalisten.

Denne nominasjonen skjer samtidig som det stadig legges mer press på engelske myndigheter for å utlevere grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, til USA. Blir han utlevert til USA, risikerer han å sitte inne resten av sitt liv for å ha videre. Verken nominasjonen til, eller en eventuell tildeling av fredsprisen til WikiLeaks og Chelsea Manning, vil bli tatt godt i mot av amerikanske myndigheter.

– Men Nobelkomiteen må huske at fredsprisen ikke er til for å glede Nato-lands krigsglade makthavere, den er til for å støtte og beskytte de som er villige til å risikere noe for freden. Her kan Nobelprisen virkelig utgjøre en forskjell, sier Moxnes.