Extraavisen.no

Utenriks

Russisk atom-øvelse i Barentshavet

(RUSSLAND/NORGE): Kreml har sendt ut pressemelding til flere russiske medier at de har startet øvelsene utenfor Finnmarkskysten. Rettere sagt i Barentshavet.

Publisert for

, den

Foto: Daniel Eledut

Det melder Kremlin i en pressemelding.

Nettstedet skriver også at halve området er i Norges økonomiske sone, og det er ment som et farevarsel til sivile om at de må holde seg unna området.

Krigsskip og ubåter har avfyrt kryssermissiler og tsirkonmissiler mot sjø- og landmål, melder nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg melder nyhetsbyrået TASS at både Russlands president Vladimir Putin og Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko har overvært øvelsen.

Flere russiske TV-kanaler viser dramatiske scener fra øvelsen og flere vestlige land mener at Russland driver med provokasjon.

– Jeg synes det er ganske dramatisk og provoserende slik de har valgt å gjøre det nå, de har ikke gjort det slik før, sier Ståle Ulriksen er forsker og lærer ved Sjøkrigsskolen til VG.

Han er bare en av de som mener at Russland fremmer seg selv som dominerende med at de har store atomvåpen.

Det sier at det russiske NOTAM-varselet er den største siden den kalde krigen, spesielt har avisen The Barents Observer sitert utsagnet fra major Elisabeth Eikeland.

Russlands president har overvært øvelsen i Barentshavet. Foto: Dimitro Sevastopol

Fredag kveld gikk USAs president, Joe Biden at han var overbevist om at Russland vil gjennomføre en invadering. For noen dager kunne Russlands president, Vladimir Putin gå ut og si at de ikke ønsket krig.

Flere vestlige land, som Storbritannia og USA mente at Russland kom til å gjennomføre krig onsdag 16.februar, noe som ikke ble gjennomført. Russlands svar var å narre vestlige land, deriblant latterliggjøre NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

– Jeg har ikke funnet ut av det enda, om han er bankmann eller NATOs generalsekretær.

– Jeg vil gjerne be amerikanske og britiske medier publisere datoen for invasjonene våre det kommende året. Jeg vil gjerne planlegge ferien min, skrev talskvinne Maria Zakharova i utenriksdepartementet i Moskva på Facebook.

Tidligere gikk Zakharova ut og hevdet at nettstedene Bloomberg, The New York Times og de andre store mediene kommer med feilinformasjon, som deretter skaper fiktive opplysninger for å sverte Russland.

USAs myndigheter, samt amerikanske etterretningskilder skal ha hevdet at Russland kunne invadere Ukraina.

IKKE FOR SENT FOR MOSKVA Å SNU: Generalsekretær Jens Stoltenberg mener det ikke er for sent å snu. Foto: Shutterstock

Generalsekretær Jens Stoltenberg mener at det ikke er for sent for Moskva å snu i den kalde situasjonen mellom de to landene:

– Vi ber igjen Russland om å gjøre det de sier, og trekker troppene tilbake fra grensen mot Ukraina. Det er ikke for sent for Moskva å snu, sa Stoltenberg på en sikkerhetskonferansen i München lørdag.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen anklager Russland for å gjøre et «utilslørt forsøk på å omskrive reglene for internasjonal lov og orden», ifølge NTB.

Russland har i over tid fryktet at Ukraina skal bli en del av NATO, noe som har vist at det er helt umulig. Russiske myndigheter mener NATO er en trussel når vestlige land blir en alliert fiende mot Russland.

Saken oppdateres!

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer