Connect with us

Sport

Seiler om Champions League-plasser

Norsk Seilsportsliga gjennomfører sin tredje serierunde i Florø denne helgen. Det går mot en spennende innspurt i kampen om fire Sailing Champions League-plasser.

 •  
 •  
 •  

Publisert for

, den

Det drar seg til i Norsk Seilsportsliga der 30 seilforeninger fra hele landet konkurrerer i seilsportens svar på andre lagidretters serier. Som i mange av disse seriene, kjempes det også i seilsportsligaen om å få delta i Champions League; i Sailing Champions League.

De fire beste lagene i den øverste divisjonen, eliteserien, får møte lag fra et tyvetalls andre nasjoner. Vinneren blir kåret til verdens beste seilforening i ligaseiling.

Den tredje runden av i alt fire foregår lørdag og søndag i Florø. Det er første gang seilsportsligaen er på besøk der.

– Dette er en stor begivenhet for oss. Det er veldig inspirerende og det skaper stort, lokalt engasjement, sier Frode Stavang i Florø Seilforening.

Fire foreninger ligger an til Champions League-plass

Etter de to første serierundene leder Åsgårdstrand Seilforening eliteserien foran Tønsberg Seilforening. De to foreningene har fått et lite forsprang på de øvrige lagene.

Bak de to lagene følger BI Athletics – BI-studentenes idrettslag – som vant den andre runden i Larvik. Seiling er blitt en populær studentidrett og tre studentlag er med i seilsportsligaen.

Moss Seilforening innehar før serierunden i Florø den fjerde og siste Sailing Champions League-plassen, men det er små marginer og mye kan være endret etter serierunden i Florø.

I den andre enden av eliteserien ligger Larvik Seilforening, Askøy Seilforening, Oslofjorden Seilkubb og Nesodden Seilforening på de mest utsatte plassene med tanke på nedrykking til 1. divisjon. Det ønsker ingen av lagene, så også i denne enden av ligatabellen vil det bli kjempet hardt.

18–35 ÅR: Majoriteten av seilerne som deltar i seilsportsligaen er mellom 18 og 35 år. Seilerne på Ran Seilforenings lag er enda et hakk yngre – 17 år. (FOTO: Morten Jensen)

Stor begivenhet lokalt i Florø

Norsk Seilsportsliga er en av Norges Seilforbunds største satsinger. For å delta trenger ikke seilforeningene å stille med egne båter. Ti identiske båter av typen J/70 stilles til disposjon av arrangøren. Majoriteten av deltagerne er i aldersgruppen 18 til 35 år.

Regattabanen i Florø ligger umiddebart utenfor Florø Seilforenings klubbhus på Fureholmen der publikum vil kunne få god oversikt over det som foregår ute på banen. Alle båtene vil ha trackere om bord, slik at hver eneste ligaseilas også kan føles direkte via SAPs kart- og resultatsystem via PC, nettbrett eller mobiltelefon.

Foreningen har selv ingen J/70-er, så de ti båtene som skal benyttes, har de måttet hente herifra og derifra. De fleste båtene har derfor måttet bli fraktet bilveien fra Østlandet.

– Vi har plukket opp fem båter i Lærdal som er blitt kjørt dit. Heldigvis har vi noen ungdommer som er glade i å kjøre bil som har hentet dem. I tillegg har vi tatt imot båter, som er blitt kjørt fra Ålesund, på halvveien, forteller Frode Stavang.

– Det er en del logistikk som må til for å få til dette, men seilsportsligaen er et arrangement som skal favne hele Norge. Vi er veldig glade for den entusiasmen og ståpå-viljen vi møter i Florø, sier Magnus Hedemark, som er Norges Seilforbunds prosjektansvarlige for seilsportsligaen.

For Florø Seilforening er ligastevnet en stor begivenhet, og de vil benytte anledningen til å vise hva de holder på med. Publikum som kommer for å se på, vil også selv kunne få prøve både kjølbåt- og jolleseiling – eller padle på SUP-brett. I forkant av av ligastevnet har dessuten de fleste av foreningens juniorer fått prøve J/70-seiling.

– Det har vært populært. Vi må jo vise dem hva slags moro de kan holde på med når de blir litt eldre, sier Frode Stavang – som i 2018 ble kåret til «Årets ildsjel» av Norges Seilforbund.

Fakta om Norsk Seilsportsliga

 • Seilsportsligaen ble gjennomført første gang i sesongen 2016 og er blitt avholdt hvert år siden bortset fra i koronaåret 2020.
 • Serien er inndelt i to divisjoner – eliteserien og 1. divisjon. Det deltar 15 seilforeninger i hver divisjon.
 • En seriesesong består av fire ligastevner. Resultatet i hvert stevne legges sammen til et sluttresultat.
 • De fire beste lagene i eliteserien blir kvalifisert for å seile Sailing Champions League. De fire lagene nederst på tabellen rykker ned til 1. divisjon i etterfølgende sesong. De fire beste i 1. divisjon rykker opp.
 • Det seiles i båttypen J/70. Fem og fem lag konkurrerer mot hverandre ad gangen. I løpet av en serierunde får hvert lag gjennomført mellom 10 og 15 seilaser.
 • Hver forening kan stille med inntil åtte seilere som kan bytte på å besette de fire plassene om bord i hver seilas. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Del videre:
 •  
 •  
 •