Extraavisen.no

Innenriks

Avdekket sikkerhetshull i Chrome

(CHROME): Det er oppdaget et kritisk sikkerhetshull i nettleseren Google Chrome. Derfor bør du oppdatere programmet nå før noen utnytter “hullet” i et angrep.

Publisert for

, den

Det er oppdaget et kritisk sikkerhetshull i nettleseren Google Chrome. Derfor bør du oppdatere programmet nå før noen utnytter "hullet" i et angrep.

I vår moderne digitale hverdag er vi vant med “digitale trusler”. Hvem har ikke irritert seg over de stadige påminnelser når vi åpner ulike programmer om oppdateringer som venter?
Nå skal det sies at ikke alle disse oppdateringene er like viktige. Men denne uken kom det en oppdatering alle vi som bruker Googles nettleser Chrome bør ta på ytterste alvor, og faktisk installere.

Chrome er ifølge tilgjengelig statistikk den nettleseren de fleste av oss benytter. Faktisk benytter rundt 52 prosent seg av Chrome når de surfer rundt på nettet. Når det oppdages såkalte “sikkerhetshull” eller sårbarheter i dette programmet, er det derfor noe som angår de fleste av oss.

Kan gi adgang til din maskin

Nøyaktig hva denne sårbarheten består i, er i skrivende stund ikke kjent. Google følger en praksis hvor de ikke gir ut detaljer om sårbarheter i sine programmer før et flertall av brukerne har oppdatert programmet. Så ut over den kryptiske betegnelsen “CVE-2022-1096” er det få detaljer som er lekket ut. Men ifølge Googles oppdateringsnotat er dette en sårbarhet som utnytter et “hull” i Chromes Javascript-motor. Dette “hullet”, som er en betegnelse som brukes om sårbarheter skapt under programmeringen av et program, skal kunne gjøre det mulig for en angriper å ta kontroll over andre maskiner og installere ondsinnet programvare på denne maskinen.

Det er ikke kjent om denne sårbarheten er blitt utnyttet, men Google oppgir selv at de er kjent med at angrepskode som utnytter sårbarheten har blitt offentliggjort.

Dersom du bruker en annen nettleser enn Chrome, så må du ikke tro at du er på trygg grunn. “Motoren” i Chrome brukes av flere andre nettlesere. Eksempler på nettlesere som bruker Googles “Chromium”-motor som utgangspunkt er Edge, Opera, Vivaldi og Brave.
Også disse leverandørene har, eller er i ferd med å få, laget “fikser” for sine nettlesere.

Lik Extraavisen.no på Facebook!