Connect with us

Kultur

Silje (26) avslører traumatisk barndom i ny låt.

– Jeg håper låten kan nå ut til andre i lignende situasjoner og vise dem at det finnes andre der ute som både vil og kan hjelpe. De trenger ikke stå alene, sier den unge artisten.

  •  
  •  
  •  

Publisert for

, den

Silje Andersen (26) er godt kjent i lokalmiljøet i Fredrikstad og i rapmiljøet for å skrive gode låter om psykisk helse, vanskeligstilt ungdom og sitt eget liv. Hun er tidligere nominert til Frederikprisen “Ung og lovende” og har vært aktiv med å engasjere ungdom til musikken.

Nå slipper hun den tyngste låten hun har skrevet hittil, og både låten og musikkvideo til låten “Regn” (med Silje & Støttekontaktene) er klar for lansering 19. september.

Levde med angst som barn

Da Silje var liten vokste hun opp i et hjem der både hun og moren var fanget i et liv fylt med angst og negative opplevelser fra stefar. Hverdagen til Silje var tung, og hun levde med en følelse av å ikke bli hørt eller sett.

– For meg føltes det som om mamma tok hans side. Det var liksom jeg som skulle føye meg etter hans regler og be om unnskyldning når han tråkket på mine grenser og rettigheter som menneske. I voksen alder tror jeg kanskje at hun prøvde å unngå konflikt så ikke jeg skulle bli fysisk skadet. Men slike nyanser ser man ikke som barn.

Silje Andersen fremfører låten i en fersk musikkvideo. Foto: Golden Touch Media AS

Silje beskriver seg selv som en som ofte har vært redd for høye lyder og smell.
Hun har følt seg utrygg blant andre, kanskje spesielt voksne, og vært en som ikke har turt å ta mye plass.

– Jeg har nok hatt noen post-traumatiske symptomer, men sånt er man heller ikke kjent med som barn. Så i stedet for å jobbe med følelsene tidlig endte jeg med å utagere mer på andre måter.

Hun trekker frem opplevelsene i barndommen som en av hovedgrunnene til at hun er så engasjert mot ungdom i dag.

Tilgir moren

Denne nye låten heter “Regn” og handler mest om at Silje har kommet til et stadie i livet der hun kan tilgi moren for den manglende støtten i oppveksten.

– Jeg ser nå at hun må ha vært like redd som jeg var. Hun prøvde å beskytte meg på den måten hun trodde var best. I stedet for å klandre henne for at hun ikke lyktes, vil jeg nå heller takke henne for at hun prøvde.

– Hun var veldig motiverende på andre måter. Det var ikke mangel på kjærlighet, og hun pushet meg til å jobbe med musikken min og fikk meg opp på scener når jeg egentlig ikke turte. Jeg hadde aldri kommet så langt som jeg har uten henne.

Silje Anders åpner opp om traumatisk barndom i gripende låt. Foto: Golden Touch Media AS

Silje fungerer godt i hverdagen nå, men sier hun fortsatt er preget av barndommen. Hun håper denne nye låten nå kan bidra til at andre i lignende situasjoner føler at de ikke er alene. At det er noen som lytter.

– Det finnes organisasjoner der ute som jobber nettopp for barn i disse situasjonene. Jeg visste ikke det da jeg var liten, men kanskje jeg kan være med å gjøre andre barn oppmerksomme på det i dag. Slik at de kan bli sett og hørt.

Viktig å gi slipp

Til tross for mange vonde opplevelser er artisten klar på at det er viktig å bearbeide følelsene og gi slipp på en vond fortid.

– Vi har alle et valg. Vi kan enten henge oss opp i det negative som var eller bruke det negative til å bli en styrke for andre. Det er noe betryggende i å vite at man ikke er alene. Da kan man også begynne å se etter en vei ut.

Låten vil være tilgjengelig på alle strømmeplattformer 19. september.

Lik Extraavisen.no på Facebook!


Del videre:
  •  
  •  
  •