Utenriks

Stoltenberg: – Freden er knust

– Freden er knust, sier Stoltenberg på pressekonferansen, og legger til:

– Dette er en brutal krigshandling. Russlands ledere må ta fullt ansvar. Nato fordømmer angrepet og vi ber Russland om at angrepene må oppheves med en gang.

I tillegg sier han også at et angrep på Nato-nasjon er et angrep på alle. Videre sier han at Nato har i over tid forberedt seg på et angrep over tid.

Nato har i over tid advart mot et russisk angrep i Ukraina, noe som USA har i lang tid hevdet. Tirsdag morgen sendte USA et varsel til ukrainske myndigheter om at et snarlig russisk angrep er like rundt hjørne.

Dette medførte at den ukrainske nasjonalforsamlingen besluttet å innføre en 30 dagers unntakstilstand, som vil si at bruken av internettet er nok så begrenset.

Stoltenberg sier at noe av årsaken til økt tilstedeværelsen er nettopp de morderiske angrepene som russiske myndigheter har gjennomført.

Fortsatt er det spekulasjoner om Russland vil opprettholde angrepene i flere av byene i Ukraina. Det har også vist tydelige signaler at Russland beveger seg inn i fullskala krig, men hvor lenge angrepene vil vare er foreløpig uklart.

Ukrainas innenriksminister Anton Gerashchenko hevdet i en pressemelding at hundrevis av mennesker er drept i angrepene, men foreløpig er ikke dette bekreftet av eksterne kilder så langt.

Trolig vil dødsfallene stige etterhvert når opprydningen i de utsatte områdene startes.

Lik Extraavisen.no på Facebook!