Extraavisen.no

Utenriks

– Stor sjans for at Putin blir tiltalt

(MOSKVA/HAAG): Det er stor sjans for at den russiske diktatoren, Vladimir Putin blir tiltalt etter at den internasjonale straffedomstolen innledet etterforskning av Russlands invasjon av Ukraina.

Publisert for

, den

Foto: Kremlin.ru

– Etterforskningen er i gang. Den kan lede til arrestordre for dem som blir mistenkt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier professor i folkerett Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen til TV 2.

Mandag startet Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) høringer om invasjonen i Ukraina, etter at 39 medlemsland, deriblant Norge har meldt den russiske invasjonen inn til domstolen.

Straffedomstolen opplyser at etterforskningen vil blant annet ta for seg krigforbrytelse, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Det betyr at det er en lang vei inn til retten, og at Putin ikke kan bli tiltalt som følge av at ICC ikke har kompetanse nok til å tiltale den russiske diktatoren.

Det betyr at han ikke kan bli tiltalt dersom en arrestordre blir utstedt, men ifølge TV-kanalen er det stor sjans for at han kan få ICCs strengeste straff, som er livsvarig fengsel. Det gjenstår å se om han blir pågrepet.

Selv om Russland og Ukraina ikke er medlem av ICC har det ifølge professoren ikke noe å si, fordi de aktuelle forbrytelser er begått på territoriet til Ukraina.

Lik Extraavisen.no på Facebook!