Innenriks

Store ødeleggelser ved hytteinnbrudd i fjor

Antallet innbrudd på hytter og i fritidsboliger steg med rundt 20 prosent siste år, ifølge forsikringsselskapet If. Ofte er det hærverk og omfattende skader.

I fjor fikk If inn 252 saker om hytteinnbrudd. Det er en økning på 22 prosent fra året før.

Gjennomsnittsskaden ved stjålne gjenstander og skadeverk ligger på omtrent 25 000 kroner.

– Hva økningen skyldes, er vanskelig å si. Trolig er det en kombinasjon av årsaker. Det kan være flere raid med mobile vinningskriminelle fra utlandet, samtidig med at lokale kjenninger av politiet har vært mer aktive, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Stuegulvet blir toalett

– Ved hytteinnbrudd er det dessverre ofte en del ødeleggelser utover selve tyveriene. Ikke sjelden bor og overnatter tyvene en tid også, og bruker hytta eller fritidshuset på en hard måte. I de mest ekstreme tilfellene blir stuegulvet benyttet som toalett, sier Clementz.

Spennet i hva som blir stjålet fra norske hytter er stort, og skiller seg ofte fra innbrudd i boliger.

– Vi i If har fått inn meldinger om alt fra vedstabler til filleryer og dyner som er blitt stjålet. På hytter er det ofte praktiske bruksgjenstander som blir tatt, til forskjell fra tyverier fra boliger. Her er gjerne smykker, mobiltelefoner, datamaskiner og eventuelle kontanter på toppen av tyvenes ønskeliste, sier Clementz.

Tyvene jobber uforstyrret

– Mange hytter og fritidsboliger har i dag svært høy standard, og det forsvinner en del dyr hjemmeelektronikk, som TV-er og stereoanlegg, fra hyttene. Til forskjell fra boliger, hvor tyvene ofte prioriterer små og kostbare gjenstander, har hytteinnbruddstyvene gjerne lenger tid på seg og kan jobbe i ro og mak. I mange tilfeller kan de også kjøre bilen helt fram til døra, sier kommunikasjonssjefen i If.

If er Nordens største forsikringsselskap, og har en markedsandel i Norge på 21 prosent, ifølge markedstall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Daniel DeNiazi

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991, Constanta i Romania) er en norsk journalist og fotograf fra Sveio. F.o.m 24.januar 2021 er han ansvarlig redaktør i Extraavisen. DeNiazi startet sin karriere i lokalavisen Vestavind (Sveio) da tidligere Frøken Norge-deltaker, Mona Terjesen headhuntet han som frilans journalist. Han har mer enn 10 års erfaring innen journalisikk.