Extraavisen.no

Utenriks

Strålingen øker i Tsjernobyl

Forskerne mener noe er i ferd med å skje i de nedgravde restene, etter at strålingen har økt de siste dagene. Restene er fra atomkatastrofen i Tsjernobyl 26.april 1986.

Publisert for

, den

Unsplash

Forskerne mener noe er i ferd med å skje i de nedgravde restene, etter at strålingen har økt de siste dagene. Restene er fra atomkatastrofen i Tsjernobyl 26.april 1986. .

Unsplash
I Tsjernobyl har myndighetene satt opp et stålskall over den ødelagte reaktoren for å begrense strålingen. Foto: Mick De Paola

– Økningen medfører ikke noen umiddelbare utslipp fra Tsjernobyl. Bekymringen er at dette er et tegn på at det over tid, noen år, kan oppstå en situasjon der det dannes en spontan kjedereaksjon av kjernespaltinger, en kritikalitet, sier fungerende avdelingsdirektør i Statens strålevern, Ingar Amundsen, til NRK.

Det var tidsskriftet Science som først omtalte saken, etter at strålingen økte i området. Nå tror flere forskere at restene etter atomkraftverket som eksploderte for 35 år siden, har begynt å bevege seg, noe som betyr at strålingen vil gjenoppta.

Siden 1986 har den ukrainske byen Pripyat stått folketomt, og flere turister har reist til den forlatte byen. Noen har kalt Pripyat for en spøkelseby. Flere steder i byen Pripyat har blitt falleferdig, og er nesten ikke til å kjenne seg igjen 35 år etter ulykken i reaktor 4.

Flere mennesker som deltok i ryddingen døde kort tid senere som følge av strålingen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!