Extraavisen.no

Finans

Strømregningen blir høyere om du bruker lite strøm

(FINANS): Det var 1.juli at nettleieselskapet Fagne innførte en ny nettleiemodell for sine kunder. Nå viser det seg at de som bruker mindre strøm er de som kommer til å tape stort.

Publisert for

, den

photo of truss towers
Foto: Matthew Henry

Saken oppdateres!

Det er ikke tvil som at sivile blir ransaket og opplever et sann økonomisk overgrep fra den norske stat.

Det vil nok oppleves verre for de med lavest strømforbruk. Det vil svi godt i lommeboken og årsaken skal være den nye såkalte trappetrinns-modellen.

Nettleieselskapet Fagne er en del av konsernet Haugaland Kraft, ifølge Radio Haugaland.

Hos flere andre nettleie-selskaper – som BKK, Agder energi, Føre og Elvia – er første pristrinn i denne modellen satt til et forbruk av 0-2 kw, skriver radiokanalen.

En årlig nettleie i laveste takst er hos andre nettselskap 1.500 kroner. I Fagne er prisen nå 3.720 kr.

På Haugalandet og ellers i distriktet som er kunde av Fagne/Haugaland kraft er mange enslige og bor i små leiligheter. Disse vil nok aldri nå grensen eller over 2 kW.

Hos Fagne er den satt til 0-5 kW. Dermed må kunder av Fagne betale betydelig mer enn kunder i de andre selskapene, skriver Haugesunds Avis.

Prisen endres fra 296,50 øre/kWt til 495 øre/kWt. Endringen gjelder fra og med 15. august 2022, skriver Haugaland Kraft i en oppdatering om at prisene endrer seg.

Det vil nok ikke legge tvil om at prisen på strøm vil øke i tiden som kommer. I dag ble det kjent at regjeringen vil legge frem en konkret plan som skal bidra med å hindre nedlegging av næringslivet og privatøkonomien.

– Akkurat nå mener vi prisen har vært så høy gjennom hele sommeren at det vil være det raskeste tiltaket vi kan gjøre på kort sikt. Så mener vi også at vi må se mer på andre tiltak for de som har dårligst økonomi, og så har vi hele situasjonen som dreier seg om næringslivet som er en annen post, sa Erna Solberg (H) til VG tidligere.

Aller høyest var strømprisene i Sørvest-Norge, som snittet på hele 328 øre pr kilowattime i snitt i juli. Det er faktisk 174 ganger høyere pris enn samme måned i fjor, skriver nettstedet elbil24.no.

LO-forbundet sier de har fått nok og har gitt statsminister Jonas Gahr Støre frist til å legge tiltak på bordet. Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, krever maks totalpris på strøm har sammen med kollega i Fellesforbundet, Jørn Eggum, gitt regjeringen frist:

– Det er krig i Europa og knapphet på energi. Det er snart høst og vinter. Det er viktig at regjeringen nå gir et signal om hva som skal skje. Det er ikke nå det svir mest, men når forbruket tredobles. Da må dette være på plass, sier Alfheim til nettstedet Frifagbevegelsen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!