Extraavisen.no

Innenriks

Suksess med grønne barnehager

(OSLO): Det var i desember 2020 at Bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo vedtok å bevilge 1 millioner kroner til en egen tilskuddsordning for grønne midler til barnehagene i bydelen. Dermed har det blitt suksesss med grønnebarnehager.

Publisert for

, den

Barna i Strekkoden barnehage vanner plantene i det nye drivhuset. Foto: Ric Francis

Midlene skulle gi bydelens kommunale og private barnehager mer natur i uteområdene, i form av kjøkkenhager med grønnsaker, bærbusker og  frukttrær, blomster og drivhus. 

– Det at vi kunne søke om grønne midler gjorde at vi fikk den hjelpen vi trengte til å sette i gang. Det inspirerer også til andre klima og miljø positive tiltak i nærmiljøet, sier Mariann Larsen Kruse, styrer for Etterstadsletta barnehage.

Tilskuddsordningen har vist seg å bli en suksess, både for barnehagens barn, deres foresatte og de ansatte. Klimasmarte og miljøvennlige lokalsamfunn er også en viktig del av Bydel Gamle Oslo sin nye Klima- og miljøstrategi 2021 – 2025 vedtatt i Bydelsutvalget 17. juni 2021.

Vanning av nye trær og planter i Sørenga barnehage. Foto: Ric Francis

– Vi har hatt utrolig mye glede av kjøkkenhagen. Ungene spør ofte om å gå dit,” forteller Mariann Larsen Kruse fra Etterstadsletta barnehage. 

– Vi har høstet egne poteter, som ungene lagde potetgull av.

Bydelsbonde Natalie Keene sier de gjorde ulike grep for å gjøre det lettere for barnehagene å komme i gang. 

– For å gjøre midlene tilgjengelig for så mange som mulig satt vi sammen ulike pakker som barnehagene kunne søke om, basert på hvor mye innsats det ville kreve, tidsperspektiv og vanskelighetsgrad,” sier hun.

Barnehagene kunne søke om bytteboder for å tilrettelegge for mer ombruk og mindre forbruk, dyrkingspakker for å gjøre barnehagen grønnere og mer frodig, insektsbed for å gjøre barnehagen mer innbydende til pollinatorvenner og komposteringspakker for å vise hvordan matavfall kan bli til dyrkbar jord og gjødsel.

Gulrøtter og poteter fra kjøkkenhagen i Etterstadsletta barnehage. Foto: Ric Francis

– Det er flott at bydelen satser på grønne midler og bruker ressurser på det slik at flere barnehagebarn får muligheten til å se grønnsaker spire og gro. Vi er kjempeglad for at vi fikk ekstra midler til å dyrke og gjøre hagen vår frodig og fin. Vi fikk god opplæring og nyttige tips fra bydelsbonden, for eksempel informasjon om hvor plantene skal stå i forhold til lysforholdene, forteller Gro Viola Seime, pedagogisk leder på Åkeberg barnehage.

Det er rundt 30 barnehager som har mottatt midler, både kommunale og private. Dette har ført til at det har blitt plantet over 100 bærbusker, 22 frukttrær og 26 plantekasser som fylles med urter, grønnsaker og pollinatorvennlige blomster. I tillegg har det blitt levert ut 15 meitemarkkomposter, der barna får se hvordan meitemarker kan gjøre om matavfall til næringsrik jord.

Meitemark hotellet på Etterstadsletta barnehage gir barna en unik mulighet til å se marken i komposten gjennom en glassrute. Foto: Ric Francis

Resultatet er egendyrket frukt og grønnsaker, urter, flere blomster, planter og trær, samt større installasjoner som drivhus og kompost. 

– Det er magisk å kunne plukke noe som vokser i hagen. Det blir en bevisstgjøring av hvordan grønnsaker vokser og mat kommer fra, reisen fra jord til bord. Barna er spesielt interesserte i det de kan høste. Sukkererter og jordbær har vært populært! sier Gro Viola Seime fra Åkeberg barnehage.

Det er ikke bare uteområdene som blir grønnere i barnehagen. I forbindelse med bydelens nye Klima- og miljøstrategi 2021 – 2025 satses det også på bærekraftig ressursutnyttelse og utviklingsarbeid i alle bydelens virksomheter. Dette gjør at barnehagene finner smarte klima- og miljøløsninger for innkjøp, energi, transport og avfallshåndtering. Resultatene dokumenteres gjennom ordningen til Miljøfyrtårn.

– Det er et stort engasjement i barnehagene våre for å drive på en så miljøvennlig måte som mulig”, forteller Miljøkonsulent Stina Lindholm. 

– Når man i tillegg kan utnytte satsingen til å skape gode pedagogiske læringsarenaer for å lære om bærekraft i praksis – feks ved å følge matens reise fra jord til bord – og deretter tilbake til jord igjen, får vi mye igjen for midlene vi putter inn.

Åkeberg barnehage har fått nye epletrær som må tas vare på. Foto: Ric Francis

Det er tydelig at både små og store liker de grønne uteområdene. Flere av barnehagene forteller om foresatte som har tatt ansvar for å vanne ved behov.

– Vi hadde en pappa ag en sønn som vannet i to uker mens barnehagen var stengt i sommer. Hos oss har barn i alle aldre vært med, spesielt i begynnelsen da det var mye graving og planting. De små barna synes det er stor stas å høste tomater, sier Karin Maria Kangas, pedagogisk leder i Sørenga barnehage.

De kobler også dyrking prosjektet til barnehagenes rammeplanen. 

– Vi kobler det for eksempel til formingsaktiviteter og det estetiske. Når barna tegner grønnsaker og frukt legger de merke til mer detaljer, fargenyanser og teksturer, forteller Karin Maria Kangas i Sørenga barnehage.

Nå nyter barnehagene de siste fine høstdagene før vinteren setter inn. Håpet er at plantene overlever til neste år og at de kan glede seg med en ny sesong neste år.

Etter å ha laget jordbær- og bringebærsyltetøy tok en gruppe fireåringer fra Etterstadsletta barnehage opp poteter. På spørsmål om hva de kunne lage var svaret soleklart: potetsyltetøy!

Lik Extraavisen.no på Facebook!