Extraavisen.no

Utenriks

Svært bekymret over situasjonen i Ukraina

(NORGE/POLEN): Sveio-Ordfører Linn Therese Erve (Ap) er svært bekymret over situasjonen i Ukraina. Hun vil nå ta kontakt med ordføreren i Wisznice kommune for å høre hvordan situasjonen er der.

Publisert for

, den

Sveio-ordfører Linn Therese Erve (Ap) er svært bekymret over situasjonen. Foto: Piotr Dragan / Daniel DeNiazi

– Situasjonen i Ukraina er tragisk. Vi har ikke diskutert om vi skal ta opp temaet på neste kommunestyremøte. Vi følger situasjonen, og vil vurdere om dette er et tema for kommunestyret, sier Erve til Extraavisen.

Flere kommuner i Norge som har samarbeidspartnere med andre kommuner i land som grenser seg til Hviterussland, Russland og Ukraina, har vurdert å ta opp Ukraina-situasjonen på neste kommunestyremøte. Mange kommune er bekymret, inkludert Sveio-ordføreren:

– Jeg vil ta kontakt med ordføreren i Wisznice for å høre hvordan situasjonen er hos de nå.

Wisznice ligger i i fylket Biała Podlaska, nordøst i Polen og grenser seg til Hviterussland. I 1705 og 1836 var landsbyen utsatt for store branner, men ingen menneskeliv skal ha gått tapt. Bare 33 år senere (24.desember 1869) besluttet en kommunedelegat til å slutte seg til bystatus.

Ordfører Piotr Dragan frykter at kommunen han er ordfører i, vil bli invadert av russiske styrker som følge av situasjonen og de sanksjonene som er innført mot Russland. Kommunen ligger fire kilometer fra grensen til Hviterussland.

– Det er helt naturlig at innbyggerne er bekymret for det som skjer i Ukraina og at de bekymrer seg for at Polen kan bli neste, sier Dragan til Extraavisen.

Dragan har vært i ordfører i Wisznice i flere perioder og har hatt en god tilknytning til Sveio kommune i ulike samarbeidsprosjekter i flere år. Søndag var han på grensen for å hjelpe ukrainske flyktninger som hadde strømmet inn i Polen:

– Vi er aktivt involvert i å hjelpe Ukraina, og vi samler inn gaver og bringer dem til grensen, sier Dragan og legger til:

– I går tilbrakte jeg hele dagen ved grensen. Vi har satt opp provisorisk telt på ulike steder for ukrainske familier. De første ukrainske familiene er allerede her. Responsen for å hjelpe vårt naboland er enorm. Jeg er stolt av innbyggerne i Wisznice som har vist solidaritet ovenfor de som er hardt rammet av situasjonen.

Natt til torsdag skal russiske soldater ha invadert Ukraina, og erklært de to utbryterregionene Luhansk og Donetsk som uavhengige.

Dette har medført at flere land har innført sterke sanksjoner mot Russland. Invaderingen har ført at Russland har blitt tatt ut av betalingssystemet Swift. I tillegg har flere selskaper og arrangementer har nå trukket seg ut av Russland.

Sveio er vennskapskommune med Wisznice kommune.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Siste artikler:

Tror du Vladimir Putin har kreft?
2 stemmer