– Det er en fortvilende situasjon. Jeg stiller meg uforstående at pappa som er snart 97 år ikke skal få tilbringe den siste tiden med kona si. Vi har vært i kontakt med kommunen og bestillerkontoret. Det er nedslående svar vi får, sier datter Siv Eikemo til Extraavisen.

Det var TV Haugaland som først omtalte saken, som har i ettertid skapt stor engasjement på sosiale medier.

Eikemo forteller at hun har gang på gang fått avslag på søknader om korttidstilbud på Vea sykehjem. Hun reagerer sterkt på at Karmøy kommune ikke ser behovene til 96-åringen.

– Det er et stressmoment når vi må hele tiden kjempe for pappa sine rettigheter. At han ikke skal få plass på sykehjem fordi han ikke oppfyller kriterier skremmer meg. Han er en 96 år gammel mann som trenger omsorg døgnet rundt. Han har gått gjennom kognitive tester og alle tester han har gjennomgått viser at han trenger sykehjemsplass. De svarene vi har fått fra bestillerkontoret og kommune har vi sendt videre til statsforvalteren, men vi har ikke sett noen forandring i saken, forklarer Eikemo.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Videre forteller hun at det er bra at han får tilsyn av hjemmesykepleiere som er innom fire ganger om døgnet, men påpeker at det ikke er nok til å fylle behovene hans.

– Pappa trenger noen som kan se og verdsette han som et menneske. Han trenger noen som kan ha tid til å slå av en prat, og se behovene hans. Dessverre har ikke hjemmesykepleierne tid til å sette seg ned før de får en telefon og må gå videre.

– Det er så hjerterått at pappa ikke skal bli behandlet som et menneske. Det er jo en selvfølge at han ikke kommer til å leve i flere år til, og nå som det er jul burde jo han ha fått innvilget korttidstilbudet på sykehjemmet som er på en uke.

Eikemo sier at han har fått tilbud fra kommunen om å få tilbringe tiden med kona si i noen timer, men det er uvisst om han vil klare det som følge av helsetilstanden.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen

Frp-politiker Sylvi Listhaug sier til Extraavisen at hun er sjokkert over hvordan Sverre har blitt behandlet av kommunen. Hun ber ordfører og Karmøy kommune om å rydde opp slik at 96-åringen får et verdig liv:

– Jeg synes det er en skammelig behandling av Karmøy kommune. Det burde være en selvfølge at Sverre på 96 år får tilbringe resten av livet sammen med kona si som han har vært gift med i over 60 år.

– Det er rett og slett hjerteskjærende å se en slik behandling av eldre mennesker. Det er helt uverdig å skille ektepar fra hverandre på denne måten. 

Astri Pedersen ved organisasjonen “Hjerte for Mennesker” er rystet over hvordan 96-åringen blir behandlet, og har den siste tiden engasjert seg i saken. Hun har opprettet støttegruppen “La oss få bo sammen” på Facebbok.

Astri Pedersen driver organisasjonen”Hjerte for Mennesker”. Hun reagerer på hvordan Sverre blir behandlet. Foto: Privat

– Jeg er rystet over at lokale myndigheter kan behandle en 96 år gammel mann slik. Det burde vært helt unødvendig for oss å gå i bresjen for en slik sak når kommunen vet at det er et klart brudd på menneskerettighetene. Det er helt uhørt at en 96-åring ikke skal få et korttidstilbud for å møte kona si, sier Pedersen, og legger til:

– Når en gifter seg i dag så lover man hverandre å leve sammen til døden skiller en ad. Det ser ut for at det nå blir til at man må love til kommunen skiller en ad.

Pedersen er mest kjent for sitt store engasjement gjennom organisasjonen “Hjerte for Mennesker”, hvor hennes visjon er å hjelpe mennesker som er i en vanskelig situasjon.

Siden hun startet organisasjonen har hun hjulpet flere tusen mennesker. I 2014 ble hun tildelt Kongens fortjenestemedalje for sin innsats.

– Dette er en sak jeg brenner for, og jeg har vært med på å vunnet i lignende saker som dette. Denne saken er vond og den gir meg mot til å kjempe for Sverres rettigheter.

Ordfører i Karmøy kommune, Jarle Nilsen (Ap). Foto: Kjell Bua

Karmøy-ordfører Jarle Nilsen (Ap) sier til Extraavisen at folkevalgte ikke har myndighet til å få detaljer eller personopplysninger i noen av sakene som er til behandling i kommunene.

– Det er ikke politikerne som tildeler plasser på sykehjem/institusjoner/virksomheter. Politikerne sitt ansvar er å sikre et lovpålagt og godt tilbud til alle som har rett til hjelp innen helse- og omsorg. Politikerne skal påse at kommunen har rett fagkompetanse og tilstrekkelig med ressurser til å gi hjelp innenfor gitte tidsfrister.

– I Karmøy kommune har vi dyktige ansatte som gjør sitt beste hver eneste dag innenfor de rammene som er vedtatt. Hjelpen blir gitt ut fra lovkrav og de vurderingene som fortløpende blir gjort av ansatte med riktig fagkompetansen. Hjelpen skal til enhver tid være best mulig tilpasset brukeren sitt samlede totalbehov, sier Nilsen og legger til:

– Jeg håper at dette ekteparet får en fin og verdig jul sammen.

Listhaug er ikke fornøyd med ordføreren sin kommentar om saken, og reagerer kraftig:

– Ordføreren i Karmøy driver ren ansvarsfraskrivelse! Selvsagt kan han og politikerne gi føringer på hvordan de vil ha det i kommunen. Å skille ektepar fra hverandre mot deres vilje på denne måten burde politikerne motsette seg, sier Listhaug:

– Jeg håper kommunen snur og rydder opp! Det er den beste julegaven Sverre, kona og resten av familien kan få. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Del videre

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer