Connect with us

Rampelyset

– Sykdommen har forverret seg

(RAMPELYSET): Sykdomstilstanden til den tidligere deltakeren i Miss Norway, Karianne Gustavsen (23) har forverret seg den siste tiden. ME-sykdommen gjør at hun kan sove opp til 16 timer.

Publisert for

, den

ME-sykdommen til Karianne Gustavsen har forverret seg. Foto: Hans Einar Johannessen
annonse

I august ble det kjent at Gustavsen fikk ME-diagnose, en kronisk utmattelsessyndrom, som regnes som en alvorlig sykdom med et langvarig forløp.

Kronisk utmattelsessyndrom (CFS) er en tilstand hvor hovedsymptomet er en vedvarende anstrengelsesutløst utmattelse som fører til en vesentlig svekkelse av funksjon, og som ikke gir seg på vanlig måte ved hvile. Symptomene skal være nyoppstått, og ha en varighet på mer enn seks måneder, ifølge leksikonet for sykdommer NHI:

I tillegg til dette hovedsymptomet har alle pasientene noen eller mange tilleggsplager som for eksempel svekket konsentrasjon, redusert korttidshukommelse, hodepine og/eller muskelsmerter, søvnforstyrrelser, overfølsomhet for lys eller støy, nummenhet, ustøhet, influensalignende plager etter anstrengelse, hjertebank eller økt temperaturfølsomhet. 

– Etter Miss Norway har jeg blitt litt verre, jeg vet ikke om det har sammenheng med at jeg presset meg litt for mye. Etter finale dagen i August lå jeg hjemme i 4 uker og sove ca 16 timer av de 24 timene døgnet har og by på, skriver Gustavsen på Facebook, og skriver videre:

– Nå har jeg tatt et bevisst valg om å dele mer om hverdagen min som den egentlig er, ikke bare legge ut bilder den ene dagene i uken eller måneden jeg faktisk klarer og kle meg i andre klær en joggebukse. Derfor legger jeg nå ut bilde nr 2 som viser 90% av hverdagen min, hjemme på sofaen eller i sengen.

Les artikkelserien: Veien ut av Mørket

Gustavsen deltok i årets skjønnhetskonkurransen, hvor hun var med i artikkelserien Veien ut av Mørket. I serien fortalte hun om sin oppvekst, fra det å bli utsatt for mobbing til hun fikk diagnosen ME tidligere i år.

Hun har et økt fokus på kroniske sykdommer i den tiden hun var deltaker, og mener det er fortsatt svært viktig at folk får et innblikk i historier som blir fortalt.

– Først og fremst handler det om uvitenhet rundt kroniske sykdommer. Det er jo ingenting som er bedre med at folk med slike sykdommer som ME kan møte opp, men det er viktig å huske på at utholdenhet er sterkt redusert i forhold til de som er friske. Hadde mediene fokusert mer om kroniske sykdommer, så tror jeg folk hadde hatt litt mer forståelse, sa Gustavsen til Extraavisen tidligere.

Sykdommen har også medført at hun må bruke flere dager på å planlegge en liten hverdagssituasjon, noe som gjør at hun ikke får de samme mulighetene som friske og opplagte folk.

Gustavsen har gjennom sin deltakelse i Miss Norway vært aktiv med å øke fokuset på sykdommer, som kan oppleves som tabubelagte.

Lik Kjendiz.no på Facebook!

annonse

Siste artikler

annonse
annonse
NB! Extraavisen med ny tipstelefon: (+47) 922 47 021 (f.o.m 1.desember 2021)Les mer