Extraavisen.no

Politikk

– Til slutt vil kommunismen falle i ruiner

(NORGE/RUSSLAND): En russisk kvinne som er bosatt i Norge flyttet fra Russland for seks år siden. Hun forteller at russiske medier drives av staten og at det kommer mye fint om Vladimir Putin.

Publisert for

, den

Foto: Paul G

Extraavisen møter en tobarns mor i begynnelsen av mars. Vi velger å finne en lun plass med en benk. Sola skinner og vinden blåser i tretoppene. Og temperaturene kunne ikke vært bedre når vi sitter og nyter naturen med termos med kaffe og kjeks.

Før vi starter intervjuer ønsker ikke hun å ha navnet sitt frem, fordi hun frykter forfølgelse og represalier når hun reiser tilbake til hjemlandet for å besøke sin familie. Men vi har valgt å kalle henne for Anya.

Anya ser ned og tenker over hva hun skal si. Hun er ikke så redd nå som hun er i Norge, men forteller at hun har det bra. For hun stoler nemlig på nordmenn. Det har hun alltid gjort siden hun flyttet for seks år siden.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Anya forteller at hun er hardtarbeidende og betaler skatt i Norge. Hun står tidlig opp og jobber lange dager.

– Hver morgen står vi tidlig opp. Jeg lager frokost til mine barn og sender dem av sted på skolen. Før jeg begynner på jobb går jeg hjem for å se på TV og lese nyheter. Jeg venter bare at tiden skal gå, forteller hun.

Hennes mann bor fortsatt i Russland på grunn av jobben sin, men forteller at planen er å bo sammen i Norge. Det er i Norge hun liker best. Det viktigste hun vet er at barna skal kunne vokse opp i et fritt land og få mene det de vil. At de skal få vokse opp sammen med vennene sine og ta egne valg når de blir større.

– Alle er så snille og gavmilde. Naboene inviterer oss for en kopp kaffe og brus. De er hyggelige mot oss. Barna elsker naboene våres, smiler hun.

Anya forteller om sin fortid da hun bodde i en leilighet i Moskva, og tok studier i pedagogikk. Selv om hun ble engasjert i politikken i sin unge alder var hun alltid forsiktig hva hun mente.

Russlands diktator, Vladimir Putin blir omtalt som en president som har full kontroll. Foto: Kremlin.ru / CC BY 4.0

Hun forteller at det å ha sine egne meninger er veldig begrenset. Ordet «demokrati» og «ytringsfrihet» blir mye brukt i Putin sine taler, men det er mye som tyder på at ord og handlinger er to forskjellige ting:

– Jeg kunne bli ganske provosert da jeg så sannheten lå foran meg på sosiale medier. Arrestasjon på arrestasjon og nye lover på nye lover. Jeg følte meg veldig engasjert, men jeg følte meg veldig usikker på grunn av min unge alder.

Hva var det som gjorde at du ble redd?

– Det var mange ulike historier vi ble fortalt. Jeg hadde blitt fortalt at politiet kunne slå inn døren om man sa noe i mot de nye lovene som ble innført. Fikk ofte høre fra andre som kunne fortelle hvor mye politimakt det ble brukt for å slå ned på de som talte i mot Putin-regimet. Vi snakker om ukontrollert vold fra politiets side. De kunne slå deg helseløs med en batong. Derfor var det best å tenke med hodet enn å si meningene ut i det offentlige.

DEN RØDE PLASS: Her fra 2020 da en rekke soldater forberedet seg til Seierdagen 9.mai Foto: Steve Harvey

Anya forteller at Russland i dag er bedre enn før, med tanke hvor mange som går ut og demonstrere hver eneste dagene. Demonstrasjonene eskalere seg for hver dag som kommer, og det skapes ofte nye grupperinger som gjør det vanskeligere for politiet.

– Kommunismen har aldri fungert i praksis. På et tidspunkt vil den til slutt kollapse og falle i ruiner, sier Anya og legger til:

– Vi er ikke så hjernevasket som de skal ha det til. Nå som det er flere land som bidrar med å innføre sanksjoner så tror jeg tiden er inne for en «kommunismens fall». Når det går utover lommebøkene vil det gå til slutt gå utover folket. Russere kan demonstrere, men det kan ikke Putin.

Og hva mener du med det?

– Om folket slår seg sammen, så har ikke Putin den samme muligheten.

Anya forteller at hun har fulgt med på nyhetene fra Vesten og i Russland om det som skjer i Russland. Nå som EU innførte sanksjoner mot statlige medier i europeiske land har hun måttet lese nettaviser og følger godt med på TV-kanalene fra Vesten.

Unsplash
Studenter får ikke lese eller lære noe annet enn det staten ber de om. Verken krig eller invadering skal brukes. Det er snakk om en militær operasjon. Foto: Valery Tenevoy

Hun tar seg en kopp kaffe før hun fortsetter videre:

– Det man leser i norske og utenlandske medier utenfor Russland er mye av det man opplever i Russland. Ytringsfriheten er begrenset og vold fra politiet øker dag for dag. Det er mye sant som ligger i de vestlige mediene skriver om, men Putin ser ikke dette.

Anya mener at når en mann som Putin har mye makt så blir man ofte maktsyk, og er som regel blind for det man egentlig ser rundt seg.

I Moskva skal russisk politi ha arrestert fem barn som skal ha båret blomster og fargerike plakater i solidaritet med Ukraina. Ifølge organisasjonen skal barna ha vært mellom 7 og 11 år.

Den uavhengige avisen Novaja Gazeta skriver at et øyenvitne skal ha skrevet på Facebook at politiet skal ha truet foreldre til å miste foreldreretten. I tillegg skal de ha tatt fra foreldrene sine telefoner.

En rekke barn ble arrestert da de bar på blomster i solidaritet med Ukraina. Foto: OVD-info

Hvordan vil du beskrive Putin i ettertid av sanksjonene mot Russland?

– Slik jeg ser det fra min side er Putin veldig sårbar. Han er veldig redd for hva som kommer til å skje med økonomien i landet. Han opplever at krigen ikke gikk etter planen. Det er nok derfor han har trukket seg litt tilbake fra Kreml. Mønsteret i retorikken har endret seg siden krigen startet, sier Anya og utdyper:

– Når du ser et barn som blir sint så er det en grunn. Et barn kan være sint fordi det barnet kan være redd eller opplever at man ikke er trygg. Når et land ønsker å søke seg inn i Nato så er ikke Putin redd. Han tørr bare ikke å angripe et land som er medlem av Nato eller EU. Da bruker han ofte trusler mot Vesten.

Og hva tror du som kommer til å skje?

– Det er vanskelig å si, men jeg håper at det blir fred og at vi kan leve som normalt. Det er ingen russere som ønsker å gå til krig eller eskalere ondskapen i praksis. Vi ønsker kun fred med våre naboer. Kun fred.

Lik Extraavisen.no på Facebook!