Extraavisen.no

Nyheter

Topp fem mest moderne byer i Arktis

(ARKTIS): Global oppvarming, som vi alle kan føle, gjenspeiler seg mest av alt i nord på planeten vår. Tross alt er enhver bevegelse mot “pluss” mest merkbar nettopp på de kaldeste stedene. Men mange byer i Arktis beveger som mot moderne og klimavennlig bydrift. Vi har prøvd å samle de fem mest moderne byene i den arktiske regionen.

Publisert for

, den

hammerfest
Foto: Hammerfest kommune

1: Hammerfest, Norge
Beviset på at en polarby kan være “foran resten” er norske Hammerfest. Det er den nordligste havnebyen i verden med en befolkning på omtrent 10.000 mennesker. I 1891 var det denne byen som ble den første i Nord-Europa med elektriske lys. Et århundre senere, i 2003, ble et av de første eksperimentelle tidevannskraftverkene lansert her.

Hammerfest et sted for moderne arkitektur . For ikke så lenge siden lanserte Hammerfest et stort program for å transformere kystsonen, et av prinsippene for dette var samspillet mellom bygninger og naturen rundt. Den første bygningen ble Arktisk kultursenter. Flerbruksbygningen fungerer som et kreativt verksted, et teater, et dansestudio og en kino. Foajeen er et åpent rom som “forbinder” senteret med Nordsjøen, der vannet bokstavelig talt er tre meter unna. Resultatet er et slags “arktisk amfiteater” som synliggjør forbindelsen mellom byen og naturen.

2: Nuuk, Grønland (Danmark)
Mange fikk et ønske om å besøke Grønland etter president Trump tilbød å kjøpe Grønland av Danmark. Mange lurte sikkert på om Donald Trump spøkte. Resultatet ble uansett en økt interesse for Grønland.

Grønland er den største øya på jorden. Gigantiske isbreer er varemerket for Grønland. Den lengste sjøgrensen går mellom Grønland og Canada (2697 kilometer). Den største og byen Nuuk, er også den minste hovedstaden i verden med bare 18.000 innbyggere. Øya er delt inn i tre tidssoner og er selvforsynt med fisk, sjømat og noen typer kjøtt. Alle andre produkter importeres til sjøs og i luften. Prisnivået i Grønland er i gjennomsnitt 10% høyere enn i andre skandinaviske land.

3: Norilsk, Russland
De fleste av oss kjenner bare til byen Moskva, selv om Russland er det største landet på planeten vår. Norilsk er en by med en fantastisk historie, klima og natur i Arktis. Norilsk er den nordligste byen i verden med en befolkning på over 100.000 mennesker og en av de kaldeste byene på planeten. Det er vinter sju måneder i året, og Norilsk er en av de fem mest vindfulle stedene på jorden.

Byen ser veldig uvanlig ut. Fjell og endeløs tundra sameksisterer med byutsikt over enorme fabrikker. En omfattende renovering er påbegynt i området, og arkitekter fra de beste byråene fra hele verden ble invitert. Det aksepteres fortsatt søknader omien åpen internasjonal konkurranse om å lage et nytt arkitektkonsept for Norilsk. Prosjektet innebærer fremveksten av nye hus, infrastruktur og offentlige rom for å skape framtidsbyen Norilsk.

4: Rovaniemi, Finland
Til tross for det ugjestmilde klimaet, tiltrekker Rovaniemi seg turister. Området tilbyr skjønn natur og ekstreme opplevelser. Barn elsker Rovaniemi, det er fordi sentrum av finske Lappland regnes som fødestedet til julenissen. Bortsett fra julenissen tiltrekker Rovaniemi besøkende med sin nordlige natur, mystiske samiske kultur og skiløyper.

Byen lever imidlertid ikke bare av turisme. De siste årene har Rovaniemi blitt et stort utdannings- og vitenskapelig senter som omhandler utviklingen av Arktis. Det nordligste universitetet i EU ligger her; Arctic Research Centre.

5: Anchorage, USA
I motsetning til de fleste nordlige byer har Alaskas største by, Anchorage, aldri vært et fiske- eller gruvesenter. Byens økonomi på 1920- og 1930-tallet var sentrert om jernbanen. På mange måter har dette forhåndsbestemt skjebnen til Anchorage, som ble inngangsporten og sentrum for hele vegsystemet i Alaska. Byen har også en stor havn og den eneste internasjonale flyplassen i Alaska.

Nå er turisme også en viktig del av bydriften og byen har absolutt alle moderne fasiliteter en reisende kan forvente seg, og vel så det.