Connect with us

Kultur

Toril Brekke med roman om dement mor

Den norske forfatteren, Toril Brekke har gitt ut romanen “Demnent Diamant” som handler om en mor.

  •  
  •  
  •  

Publisert for

, den

Pressefoto: Aschehoug Forlag / Mynewsdesk

– Det har vært svært utfordrende å skrive denne romanen fordi utgangspunktet er situasjonen til min egen demente mor. Jeg tror de fleste vegrer seg for å innrømme at en nærstående er i ferd med å forsvinne inn i en slags alderståke. Samtidig som den som rammes, forsøker å dekke over så lenge som mulig. Men når man har akseptert at virkeligheten er som den er, har det vært gripende å oppleve en dement på nært hold. Å iaktta kampen mot kaoset og den gamles fortvilelse og sårbarhet, sier Toril Brekke.

Dement diamant handler om en mor. Og en datter. De står hverandre nær. Svært nær. De kjenner hverandre godt. De støtter hverandre. Det har de visst alltid gjort, helt siden datteren var ganske liten.

Så begynner den eldste å flyte ut, i tankene, i minnene; sammenhenger blir uklare, hun er i ferd med å bli dement.

Dement diamant er også en bok om en datters kamp for at moren skal få offentlig omsorg. Hun hadde ikke forutsett at dette skulle bli noe hun måtte kjempe for, ikke i Norge, ikke i dag. Men det må hun.

Men dette er også en roman om sterke kvinner. Om levd liv. Om enkelte rystelser, om morskjærlighet og en god del latter.

Toril Brekke (f. 1949) debuterte som forfatter i 1976, og har siden skrevet en rekke romaner, ungdomsbøker og noveller. Med romanen Granitt (1994) vant hun et stort publikum både i Norge og i utlandet.

I 2001 befestet hun sin posisjon som historisk romanforfatter med Sara, og i 2002 utgav hun Paal Brekke. En kunstner. Et liv, biografien om faren. Med Brostein(2003) og Bergskatt (2004) videreførte hun sitt historiske romanforfatterskap, og med Drømmen om Amerika (2006), Gullrush(2008) og Det lovede landet (2010) skrev hun den nye, store utvandrerberetningen. Alle elsket moren din (2017) var første bind i en trilogi, etterfulgt av Kobrahjerte i 2019 og Klangen av frihet i 2020. Toril Brekke har vært leder i Den norske forfatterforeningen og den norske PEN-klubben og styremedlem i Rushdie-komiteen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Del videre:
  •  
  •  
  •