Extraavisen.no

Været

Tørr og rekordmild mars

(VÆRET): Det har vært en rekordmild marsmåned i hele landet. 37 stasjoner har målt sin varmeste marsmåned noensinne. 21 stasjoner har registrert den tørreste marsmåneden.

Publisert for

, den

Østensjøvannet. Foto: Kathrine Lindsay

– Mars blir en stadig mildere måned i takt med den globale oppvarmingen. Målingene våre går 120 år tilbake i tid, og fire av de varmeste marsmånedene siden 1900 har inntruffet de siste 15 årene, sier Helga Therese Tilley Tajet, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

De fem varmeste marsmånedene på landsbasis er 2015, 2014, 2012, 2007 og 1920. Det har vært en mild måned mange steder, og for landet som helhet ble mars den 19. varmeste siden målingene startet i 1900.

Mars har også vært en spesielt tørr måned i Sør-Norge. Her falt det fra 50 til 95 prosent mindre nedbør enn normalt. På Østlandet ble mars 2022 den fjerde tørreste, mens i Agder ble det den syvende tørreste.

75 varmerekorder

Det ble satt 37 stasjonsrekorder for varmeste gjennomsnittstemperatur i mars måned.Det var særlig mildt i Vestland (7), Møre og Romsdal (8), Trøndelag (9) og Nordland (11). Bergen hadde en snitttemperatur på 6,3 grader i mars, den høyeste målt i en serie som går tilbake til 1957. Også Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal fikk ny rekord med 6,2 grader i snittemperatur, den varmeste siden målingene startet i 1931.

Her finner du månedsrapporten med oversikt over alle rekordene

38 stasjoner satte rekord for høyeste maksimumstemperatur målt i mars måned. Flertallet av disse var i Trøndelag (5), Møre og Romsdal (5), Nordland (11), Troms og Finnmark (12) og på Svalbard (3). 

– I et klimaperspektiv er ikke disse rekordene så overraskende. Vi vet at oppvarmingen går raskere desto lengre nord vi kommer. I 2050 forventer vi at temperaturen har gått opp med 1,5 grader i verden, 1,8 grader i Norge og 2,3 grader i Finnmark, sier Tajet.

Våren kommer tidligere

Molde i Møre og Romsdal hadde 15,9 grader 28. mars. På Hopen målestasjon på Svalbard 4. mars ble det registrert hele 3,9 grader, det varmeste siden målingene her startet i 1949. På Hammerfest lufthavn var det hele 9,8 grader 16. mars, én og en halv grad varmere enn forrige marsrekord fra 2015.

– Våren kommer stadig tidligere, særlig sør i landet. Det speiler seg også i denne rekordmåneden. Våren er riktignok den tørreste årstiden, men det er oppsiktsvekkende hvor lite nedbør som kom i Sør-Norge. Mange steder var det snakk om 90 prosent mindre regn enn det som er normalt i mars, sier Tajet.

Knusktørt i sør

Mars har også vært en spesielt tørr måned i Sør-Norge. Her falt det fra 50 til 95 prosent mindre nedbør enn normalt. På Østlandet ble mars 2022 den fjerde tørreste, mens i Agder ble det den syvende tørreste.

21 stasjoner i Sør-Norge registrerte sin laveste nedbørsmengde i mars, i Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark. Noen av disse stasjonene hadde mer enn 90 prosent mindre regn enn normalt for måneden.

Langsnes stasjon i Tromsø skiller seg derimot ut, med ny rekord for våteste marsmåned. I Trøndelag registrerte tre stasjoner rekord for høyeste nedbør på ett døgn.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Siste artikler:

Tror du Vladimir Putin har kreft?
2 stemmer