Extraavisen.no

Været

Tørr september med flere varmerekorder

(DRAMMEN/NORGE): I Drammen ble det satt ny norgesrekord for høyeste temperatur. På Østlandet og Vestlandet ble september den femte varmeste siden målingene startet.

Publisert for

, den

Foto: Erik Holm

På landsbasis kom det 15 prosent mindre nedbør enn normalt i september. 15 stasjoner på Østlandet og Sørlandet satte rekord for høyeste temperatur målt denne måneden.

Det ble den ellevte varmeste septembermåneden vi har registrert siden målingene startet i 1900. Temperaturen i Norge lå 0,6 grader over gjennomsnittet fra de tretti årene fra 1991 til 2020, som er den nye normalen vi bruker i klimaforskningen

Varmt i Sør-Norge

– Notodden og Flesberg i Viken hadde hele fem høysommerdager i september, det vil si dager med temperatur over 25 grader. Vi har ikke tidligere målt flere enn fire høysommerdager i september, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

I Drammen ble det 8. september satt ny norgesrekord for den høyeste temperaturen vi har målt i september, med hele 28,6 grader. Høyeste maksimumstemperatur var høyere i september enn i august, hvor den varmeste temperaturen registrert var 27,5 grader.

I tillegg satte 15 målestasjoner på Østlandet og Sørlandet rekord for høyeste temperatur som er målt i september. Disse er i Innlandet, Viken, Vestfold og Telemark og Agder.

Relativt varmest var det i Vestland og Viken, der enkelte stasjoner i snitt lå 2 grader over normalen. Relativt kjøligst var det i Øst-Finnmark hvor flere stasjoner endte 1,5 grader under normalen.

De varmeste stasjonene var

● Færder fyr (Vestfold og Telemark), 14,8 grader (0,8 grader over normalen)

● Torungen fyr (Arendal, Agder) og Oksøy fyr (Kristiansand, Agder) 14,7 grader (hhv 1,2 grader og 1,3 grader over normalen)

● Svenner fyr (Larvik, Vestfold og Telemark) og Lyngør fyr (Tvedestrand, Agder) 14,6 grader (hhv 0,9 grader og 1,1 grader over normalen)

De kaldeste stasjonene var

● Gamanjunni (Kåfjord, Troms og Finnmark, 1237 moh) 0,7 grader (0,9 grader under normalen)

● Sætertinden ved Tjeldsundet (Troms og Finnmark, 1095 moh) 1,7 grader (0,6 grader under normalen)

● Kistefjell (Senja, Troms og Finnmark, 982 moh) 2,2 grader (0,6 grader under normalen)


Tørt på landsbasis

I landet som helhet falt kun 85 prosent av normal nedbørsmengde, sammenliknet med perioden 1990-2020. Det var uvanlig tørt på Klepp og Karmøy i Rogaland. Aldri før har vi målt lavere nedbørsmengde for september ved disse to stasjonene,  på henholdsvis 62, 7 millimeter og 73,5 millimeter nedbør. Også på Hamar i Viken og på Tana i Troms og Finnmark kom det rekordlite nedbør i september. Hamar fikk 23,4 millimeter og Tana 13,4 millimeter. Flere stasjoner i Agder fikk fra 65 til 80 prosent mindre nedbør enn normalt.

Fem stasjoner satte rekord for høyeste nedbørsmengde målt på ett døgn, mens Dovre i Innlandet satte rekord for høyeste nedbørsmengde målt med 54 millimeter.

De våteste stasjonene var

● Kvitfossen i Vågan (Nordland) 368,7 mm (34 prosent mer nedbør enn normalt)

● Lurøy (Nordland) 320,1 mm (8 prosent mindre nedbør enn normalt)

● Kongsmarka (Vågan, Nordland) 284,6 mm (13 prosent mer nedbør enn normalt)

De tørreste stasjonene var

● Nyrud (Sør-Varanger, Troms og Finnmark) 10,5 mm (73 prosent mindre nedbør enn normalt)

● Polmak tollsted (Tana, Troms og Finnmark) 13,4 mm (64 prosent mindre nedbør enn normalt)

● Lista fyr (Farsund, Agder) 16,4 mm (86 prosent mindre nedbør enn normalt).

Lik Extraavisen.no på Facebook!