Extraavisen.no

Været

Tredje våteste oktober på 120 år

(VÆRET): Oktober ble både mild og våt for landet som helhet. Flere fylker i Sør-Norge fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt.

Publisert for

, den

Foto: Max / Unsplash

På landsbasis falt det 50 prosent mer nedbør enn normalt. Måneden er den 3. våteste oktober-måneden i en serie som går tilbake til 1900.

Våtest var det ved flere stasjoner i Vestland, hvor hele åtte stasjoner satte rekord for høyeste månedsnedbør registrert i oktober måned. I Trøndelag ble det satt ti tilsvarende rekorder. I Viken ble det satt fem rekorder for høyeste nedbørmengde målt på ett døgn i oktober.

Månedsoversikt med rekordtabell

Rekord i Bergen

I Bergen ble det satt nedbørrekord med 641,4 millimeter nedbør i oktober på stasjonen Florida. Det er den høyeste månedsnedbøren målt i Bergen sentrum uansett måned.  Normal nedbørmengde for oktober er 268 millimeter. Fra januar til september lå Bergen an til å få et av sine tørreste år siden målingene startet, men oktobernedbøren gjør at vestlandsbyen per i dag ligger an til sitt 11. tørreste år siden 1900.

Klimaforskerne på Meteorologisk institutt regner med at høstnedbøren i Hordaland kommer til å øke med rundt 15 prosent fram mot slutten av hundreåret (årene 2071-2100).

De våteste stasjonene var

  • Gullfjellet (Bergen, Vestland) 875,1 millimeter (114 prosent mer nedbør enn normalt)
  • Brekke i Sogn (Gulen, Vestland) 859,4 millimeter (130 prosent mer nedbør enn normalt)
  • Hovlandsdal (Fjaler, Vestland) 747,0 millimeter (110 prosent mer nedbør enn normalt)

I deler av  Troms og Finnmark var oktober både tørrere og kaldere enn normalt. Flere stasjoner fikk 40 til 60 prosent mindre nedbør enn normalt.

Åttende varmeste

Oktober var 1,9 grader varmere enn normalperioden 1991-2020 som vi sammenlikner med. Flere stasjoner i Innlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal målte en snittemperatur tre til fire grader over normalen. Måneden ble den 8. varmeste i en serie som går tilbake til 1900.

Høyeste maksimumstemperatur på 22,9 grader ble registrert 9. oktober på Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Laveste minimumstemperatur var -18,2 grader, og ble målt på Karasjok – Markannjarga i Troms og Finnmark 30. oktober.

De varmeste stasjonene var

  • Lindesnes fyr (Agder) 11,6 °C (1,8 °C over normalen) 
  • Lista fyr (Farsund, Agder) 11,4 °C (2,0 °C over normalen) 
  • Færder fyr (Vestfold og Telemark) og Oksøy fyr (Kristiansand, Agder), 11,3 °C (begge 1,9 °C over normalen) 

Relativt kjøligst var det i Troms og Finnmark der noen stasjoner hadde avvik fra 0,5 til 1 grad under normalen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer