Extraavisen.no

Innenriks

Trysil innførte storefri for bedrifter

(TRYSIL): Som et prøveprosjekt, på lik linje med borgerlønn eller fire dagers arbeidsuke, ble alle arbeidsplasser i Trysil invitert til storefri tirsdag 21. juni. Kommunestyret i Trysil tok pause i kommunestyremøtet for å bli med og kartlegge hvilken effekt lek har på folkehelsen.

Publisert for

, den

Foto: Jonas Sjögren/Destinasjon Trysil

Det var god stemning og mye latter da Destinasjon Trysil inviterte til et lekent storefri for alle bedrifter i kommunen tirsdag 21. juni. Ordfører Erik Sletten, ledet an med den tradisjonelle leken Rødt lys.

– Vi har tatt pause i kommunestyremøtet i dag for å delta på storefri. Det er et langt møte med mange viktige saker, og da er dette avbrekket her bra, forteller Sletten.

Kommunestyremøte med mer smil om munnen
Storefri er prøveprosjekt i Trysil for å kartlegge om lek gir mer arbeidsglede, øker produktiviteten og gjør at man håndterer stress bedre. Ordfører i Trysil er spent på om denne lekne pausen har effekt på kommunestyremøte.

– Jeg tror møtet videre i dag blir mer effektivt, med mer smil om munnen og kanskje mer rett på sak, slik som lek ofte er.

Sletten mener videre at mange andre yrker kunnet hatt nytte av slike avbrekk midt på dagen med aktivitet, lek og humor.

Ordfører i Trysil, Erik Sletten, leder an i den tradisjonelle leken “Rødt lys” under storefri for bedrifter i Trysil. Foto: Jonas Sjögren/Destinasjon Trysil

Kommuneoverlegen i Trysil hyller tiltaket
I en undersøkelse gjennomført av Destinasjon Trysil i 2021 sier 2 av 3 at de er enige i at de skulle ønske de var mer lekne. Kommuneoverlegen i Trysil tror at det er flere grunner til at voksne slutter å leke.

– Mye skyldes nok rett og slett lathet. Vi gjør det som bekvemt og vanlig. I tillegg er vi voksne stresset og har alltid dårlig tid, så man tar seg ikke tid til å leke, sier Hanna Rydlöv. – Men ja, vi burde helt klart leke mer. Det er jo dette tiltaket et veldig godt bevis på. Dette er kjempegøy.

Suksess med storefri

Trysil ønsker å bli det mest lekne stedet i Norge. Forutsetningen er der med naturen som lekepark og mange tilrettelagte sommeraktiviteter. Nå vil Destinasjon Trysil ta lek inn på arbeidsplasser i Trysil. Forskning viser at lek på arbeidsplassen hjelper oss å takle stress, øke produktiviteten og arbeidsglede.

– Vi ønsker å ta lek på alvor, ikke bare for de som besøker Trysil, men også for de som bor og jobber her. Trysil kan bli det stedet i Norge – kanskje i hele verden – som tilrettelegger mest for lek og fordelene det har for folkehelsen, sier Ida Dyreng, daglig leder i Destinasjon Trysil.

– Nå håper vi at flere bedrifter henger seg på, og kanskje innfører storefri på mer fast basis. For dette var virkelig en suksess.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer