Extraavisen.no

Innenriks

Turglede i hele landet under Kom deg ut-dagen!

(TUR): Nye opplevelser i nærmiljøet, bålkos, aking og statsrådsbesøk var noen av stikkordene da nærmere 40 000 deltok under Kom deg ut-dagen i dag. Se bilder fra ulike deler av landet.

Publisert for

, den

Vinterstemning under Kom deg ut-dagen på Totræna i Samnanger. FOTO: André Marton Pedersen.

– Med denne dagen inviterer vi folk ut på tur gjennom å gjøre det enkelt og morsomt å tilbringe dagen ute. Noe av det aller viktigste med Kom deg ut-dagen er å inspirere også dem som ikke er så vant med friluftslivet til å oppdage alt det har å by på, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

– Basert på påmeldinger og oppmøte anslår vi at om lag 40 000 mennesker har benyttet seg av vårt tilbud i dag, sier Solvang.

Han understreker at dagen er ment som en inspirasjon til å finne på noe utendørs, enten man kommer på et DNT-arrangement eller tar en tur på egenhånd.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Noe for alle

Kom deg ut-dagen er en nasjonal utedag for store og små som har blitt arrangert av Den Norske Turistforening siden 2006. Det er Kom deg ut-dag både i februar og september.

I år var det ny rekord i antall arrangementer med over 200 ulike turer og aktiviteter rundt om i landet.

Landet rundt har foreldre og barn i alle aldre gledet seg over naturen – i turløyper, med aking, ski, skøyter og andre aktiviteter tilpasset vær og føre. Det har vært dans og lek med maskoten Turbo, og ikke minst pinnebrød, pølser og kos rundt bålet.

Klima- og miljøminister Espen Barth-Eide var også på tur. FOTO: André Marton Pedersen.

Frivillighetens år

– Kom deg ut-dagen er et godt eksempel på hva som er mulig å få til i lokalsamfunnet når frivillige gir av sin tid og erfaring for å skape gode opplevelser for andre mennesker. Jeg har lyst til å si tusen takk til alle frivillige, sier DNTs generalsekretær.

2022 er frivillighetens år. Frivillige organisasjoner, lag og foreninger, kommuner og samarbeidspartnere over hele landet skal feire den enorme frivillige innsatsen som legges ned i Norge hvert eneste år.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Nærnatur er viktig for folk

En undersøkelse gjennomført av Opinion for DNT viste at 92 prosent av oss mener at natur i nærheten av der vi bor er viktig for egen livskvalitet. Kom deg ut-dagen handler nettopp om lavterskelaktiviteter i nærmiljøet.

– For oss som jobber med å få folk ut på tur er det givende å se at folk lar seg inspirere til å tilbringe mer tid ute. Friluftslivet gir opplevelser og avbrekk, og er viktig for folkehelsa. Og det er helt avgjørende at vi får med oss barn og unge, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Statsråder med på tur

Klima- og miljøminister Espen Barth-Eide var med på moroa med DNT Oslo og Omegn på Breivoll gård utenfor Oslo. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol tok turen til hjemtraktene for å være med på utedag med Skarven turlag.

– Jeg setter stor pris på den frivillige innsatsen som Nord-Trøndelag Turistforening og DNT gjør, sa Ingvild Kjerkhol under besøket til Kom deg ut-dagen ved Litjtrøa i Trøndelag.

Klima- og miljøministeren uttalte at han er glad for at DNT gjør mye for å legge til rette for at folk kan bruke nærnaturen. Han mener at dager som Kom deg ut-dagen er viktig.

FOTO: André Marton Pedersen.
FOTO: André Marton Pedersen.
FOTO: André Marton Pedersen.
FOTO: André Marton Pedersen.