Extraavisen.no

Kronikk

Usynlig syk?

Ofte blir en som har fått en diagnose innen korniske sykdommer sett på som lat. Selv om det er flere talls kroniske diagnoser rundt om i verden blir de som har fått en diagnose innen dette sett ned på, skriver Miss Norway-deltaker, Karianne Gustavsen.

Publisert for

, den

Karianne Gustavsen utenfor Stortinget i Oslo tidligere i år. Foto. Privat

Dette er en kronikk, basert på skribentens meninger.

Av: Karianne Gustavsen

Hvordan hadde du følt deg om alt det du gjorde og sa ble stilt et spørsmål til? Hver gang du var hjemme fra jobben eller skolen ble det diskutert om du egentlig hadde en god grunn til å være hjemme? Var du egentlig syk og dårlig eller var det bare noe du fant på?

Hvordan hadde du følt deg hvis du hadde blitt stilt disse spørsmålene flere gangen i løp av uken? Hadde dette gått inn på deg psykisk? 

Dette er hverdagen til mange i Norge og verden som lever med Kroniske sykdommer. Hver gang de må ta fri fra jobb eller skole for kroppen ikke fungerer, blir de møtt med mistillit og spørsmålstegn.

Foto: Fotopiken for Sans Mote

Ofte blir en som har fått en diagnose innen korniske sykdommer sett på som lat. Selv om det er flere talls kroniske diagnoser rundt om i verden blir de som har fått en diagnose innen dette sett ned på. Det er ofte man ikke blir trodd, og kastet til siden av helsevesenet og velferdsstaten.

Dette gjelder ikke alle, men flertallet har like negative opplevelser med helsevesenet og staten, i tillegg får mange tvilsomme blikk fra familie og venner rundt dem.  

Hvorfor har vi ikke kommet lenger med fordommer i 2021?

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Flere pårørende har vanskeligheter med å se lidelsen og smertene til den personen som er rammet, fordi man ikke har en synlig grunn som en gips på foten eller armen.

Min erfaring med tabu ved kronisk sykdom

Jeg har selv opplevd utrolig stigmatisering av personer som ikke tror på depresjon eller psykisk helse. Noen tror at det er bare å vifte med en magisk liten tryllestav og alt blir fint. Det hjelper heller ikke å bli sur for at jeg ser litt lei meg ut, eller at jeg har en slitsom dag som jeg bare vil tilbringe i senga.

Jeg kan virke fin i en periode også faller jeg tilbake til depresjonen, det har skjedd de siste 5 årene. 

Dette er livet til mange i alle aldre i Norge. Når du har en diagnose i over tid og at den blir tilbakevendende, vil den tilslutt bli oppfattet som en kronisk sykdom. 

Foto: Christine Thorsen / @fotothorsen

Hvorfor skal det være så vanskelig å forstå at en sykdom du ikke kan se? Det betyr ikke at den ikke er ekte.

Dette var bare et eksempel, etter at jeg har snakket åpent om kroniske sykdommer og engasjert meg i mental og psykisk helse offentlig. I ettertid har jeg opplevd at jeg har fått større og større respons fra personer rundt om i landet. Flere og flere opplever stigmatisering av personer de ikke kjenner eller har en nær relasjon til.

Det betyr ikke at det ikke er personer der ute som har forståelse, men jeg mener det er viktig og slå ned på fordommer mot kjennetegn man ikke ser på personer som sliter med ulike sykdommer.

Man kan jo gruble litt over hvorfor man vanligvis ikke ser kreften til en kreftsyk person, men du velger og gi forståelse til denne personen fordi vedkommende er syk? Jeg mener at vi skal møte personer med usynlig sykdom på  samme måte og gi forståelse som vi ellers gjør når man møter en kreftpasient.

Du hadde heller aldri spurt en kreftsyk person om hvorfor de ikke orket å gå på jobb? Hvorfor de sover og er hjemme hele dagen? Vel, dette er full forståelig. Jeg hadde nok aldri stilt spørsmål som kan virke stigmatiserende. Det beste vi kan gjøre som et samfunn er å støtte hver enkelt menneske, uansett om personer er friske eller syke, synlig syk eller usynlig syk. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!


Siste artikler: