Extraavisen.no

Trafikk

Vegvesenet er bekymret for ferieulykkene

(TRAFIKK): Det er sommer, ferien står for døren og Vegvesenet er bekymret for alle de alvorlige trafikkulykkene den siste tiden.

Publisert for

, den

Foto: Øyvind Ellingsen / Statens vegvesen

Første halvdel av 2022 har vært preget av mange alvorlige ulykker i hele landet. Det er tre ganger så mange dødsulykker i denne våren sammenlignet med i fjor. Så langt i juni er åtte drept i trafikken. I fjor omkom til sammen 29 personer i juni, juli og august.

– Dette er en utvikling i feil retning. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet medvirker til mange dødsulykker

Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet er medvirkende til over 40 % av de alvorligste ulykkene.

Ferietiden innebærer at mange kjører langt og på veger de ikke er vant til å kjøre. Det krever oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd. – Beregn god tid, ta pauser og bytt sjåfør hvis du kan, er oppfordringen før ferieturen fra Guro Ranes.

– De tre viktigste rådene våre er i tillegg; Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre, sier hun.

Planlegg turen før du kjører

Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, anbefaler å planlegge turen godt før du kjører:

– Start gjerne planleggingen på www.vegvesen.no/trafikk. Der finner du mye trafikkinformasjon samlet på ett sted, for eksempel oppdaterte trafikkmeldinger, oversikt over ladestasjoner for elbil, rasteplasser og rutetider for ferjer, forteller Karbø.

Han forventer mye ferietrafikk på veiene denne sommeren:

– Mange skal feriere i Norge også i år. Vi forventer mye sommerferietrafikk over hele landet, særlig langs de mest populære strekningene. Vær forberedt på kø og forsinkelser både på veier og ferjeforbindelser. Slik unngår du stress og bidrar til at alle kommer trygt fram dit de skal, avslutter Karbø.

Lik Extraavisen.no på Facebook!