Connect with us

Trafikk

– Vi mener det er uansvarlig av Stortinget

Trygg Trafikk reagerer kraftig på at regjeringen har vedtatt om å fjerne krav om helseattest når de er fylt 80 år. Nå frykter de at flere eldre vil omkomme i trafikken.

  •  
  •  
  •  

Publisert for

, den

Illustrasjonsfoto: Daniel DeNiazi

I dag stilles det krav om helseattest hos eldre over 80 år, og fra og med 1.august i år slipper eldre å gå til helsesjekk for å kunne beholde førerkortet. Dette bekymrer Trygg Trafikk:

– Vi frykter at fjerning av helseattesten er en trussel for trafikksikkerheten. Samtidig er det en sterk sammenheng mellom økende alder og økt forekomst av helseplager, sykdom og legemiddelbruk som påvirker kjøreevnen. Det kan vi ikke overse. I tillegg dyttes ansvaret over til de pårørende, som får den krevende oppgaven med å ta den vanskelige samtalen med den eldre bilføreren, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Siri Persheim Kola til Extraavisen.no.

Hun poengterer at det er uansvarlig av Stortinget å gjøre et hastevedtak nå som ikke de har et alternativ som vil bedre trafikksikkerheten.

– Trygg Trafikk er i mot fjerningen av kravet om helseattest, og mener det er kunnskapsløst og uansvarlig av Stortinget å fjerne denne. Kampen for å beholde dagens løsning er tapt, men vi er bekymret for at Stortinget ikke har en alternativ løsning på plass før kravet fjernes.

Kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Siri Persheim Kola. Foto: Trygg Trafikk

Trygg Trafikk mener at Stortinget har vært for kjappe og ikke vurdert alvoret godt nok når eldre får nå slippe helseattest. Spesielt reagerer Trygg Trafikk ,Legeforeningen og Optikerforbundet på at Stortinget ikke har tatt seg god tid til å høre innspill.

Nå som dere frykter for flere ulykker. Mener dere at Stortinget har vært kjappe?

– Ja. I tillegg har ikke Stortinget kommet frem til en alternativ måte å fange opp disse bilførerne på. Det bekymrer oss. Vi har derfor bedt Stortinget vente med å fjerne dagens krav om helseattest til en alternativ løsning er på plasss, sier Kola og legger til:

– Vi mener det er uansvarlig av Stortinget å overse innspill og tilgjengelig kunnskap fra et samlet fagmiljø.

Transportpolitisk talsperson, Arne Nævra (Sv) sier at det er stigmatiserende og at det vil fjerne livskvaliteten hos eldre. Hva synes dere om den argumentasjonen?

– Vi forstår godt at bilen er en viktig del av menneskers liv og mobilitet, og at det er sårt å miste førerretten. Men egen og andres sikkerhet burde være prioritert, og det finnes andre måter samfunnet kan hjelpe eldre med å komme seg rundt.
 

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Del videre:
  •  
  •  
  •