En feil i oversettelsen av EUs vanndirektiv var med og banet vei for den omstridte tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Nå krever Naturvernforbundet og Natur og Ungdom at vannforskriften må endres i tråd med en nylig dom fra EFTA-domstolen.

Feilen ble oppdaget da EFTA-domstolen hadde stridsspørsmålet i Førdefjord-saken til behandling. Det handler om hva som kreves for å kunne tillate forurensning av en vannressurs som Førdefjorden. Norske myndigheter har ment at samfunnsnytte og fortjeneste var nok til å gi gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden. I mars kom dommen som viser at vanndirektivet er langt strengere enn den norske oversettelsen i vannforskriften.
– Det er gjort en grov feil som har gitt alvorlige konsekvenser. Hvis EU-direktivet hadde blitt implementert riktig, ville myndighetene måtte avvise søknaden om gruvedumping i Førdefjorden. Nå er det på tide å rette opp denne feilen, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
I et brev sendt til Klima- og miljødepartementet, krever Naturvernforbundet og Natur og Ungdom at vannforskriften endres i samsvar med EFTA-domstolens tolkning av vanndirektivet. Da direktivet ble implementert i den norske vannforskriften, ble begrepet overriding public interest oversatt til samfunnsnytte i paragraf 12. Bestemmelsen regulerer hva som kreves for å kunne gi tillatelse til forurensning av en vannressurs. Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har lenge hevdet at oversettelsen er feil, og at terskelen for å tillate slik forurensning ligger mye høyere enn at et tiltak er samfunnsnyttig.
Tvingende allmenne hensyn
Da tillatelsen til gruvedumping i Førdefjorden ble gitt, begrunnet staten det med hensynet til inntekter til eiere, ansatte og det offentlige. I fjor kom temaet opp da stridsspørsmålet i Førdefjord-saken kom til behandling i EFTA-domstolen. Der fikk miljøorganisasjonene støtte fra EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA), og i mars i år kom dommen fra EFTA-domstolen. Den slår fast at økonomiske hensyn ikke er nok til å tillate forurensning av en fjord. EFTA-domstolen har konsekvent oversatt overriding public interest til tvingende allmenne hensyn i den norske oversettelsen av dommen.
– Det holder ikke med økonomiske hensyn, fortjeneste eller samfunnsnytte. Hvis man skal kunne tillate en så voldsom forurensning, kreves tvingende allmenne hensyn, ifølge EFTA-domstolen. Det er en tolkning norske myndigheter heretter må legge til grunn, sier Gulowsen.
Dommen fra EFTA-domstolen er ikke juridisk bindende, men den må tillegges stor vekt når Fjordsøksmålet skal opp til behandling i Borgarting lagmannsrett i juni i år. Vanndirektivet gjelder for EU- og EFTA-land. Siden den aktuelle bestemmelsen ikke tidligere er behandlet i EU-retten, vil EFTA-domstolens tolkning få stor betydning og bli lagt til grunn i saker som handler om forurensning av vannressurser, det vil si elver, innsjøer og fjorder, i hele EU-området.
Vannforskriftens paragraf 12 må endres
Vanndirektivet er innført i norsk rett gjennom vannforskriften. Vannforskriften ble endret i 2024, men behandlingen av den aktuelle bestemmelsen i paragraf 12, har blitt utsatt på ubestemt tid. Miljøorganisasjonene har en rekke ganger påpekt at oversettelsen av overriding public interest er feil, blant annet i høringen av vannforskriften før endringene i 2024, og at innholdet i vannforskriften dermed ikke samsvarer med vanndirektivet (artikkel 4, nr. 7).
– Naturvernforbundet og Natur og Ungdom forventer at alle deler av norsk forvaltning heretter fatter vedtak som er i samsvar med EFTA-domstolens tolkning. For å sikre at dette skjer, er det helt nødvendig at både vannforskriften og departementets paragraf 12-veileder blir korrigert, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, leder i Natur og Ungdom.
– Vi mener det haster med å få dette på plass slik at det ikke gjøres tilsvarende feil i fremtidige forvaltningsvedtak. Klima- og miljødepartementet bør derfor gjennomføre endringene så raskt som mulig for å tydeliggjøre at vannforskriften paragraf 12 er et snevert unntak fra forbudet mot å forringe fjorder, elver og innsjøer, sier Losnegård.
Dette er fjordsøksmålet
I over 15 år har lokalbefolkningen og miljøbevegelsen jobbet mot at gruveselskapet Nordic Mining skal få tillatelse til å dumpe gruveavfall i den friske og artsrike Førdefjorden. I 2022 bestemte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom at siste utvei var å saksøke staten for å ha gitt gruveselskapet tillatelse til å deponere avfallsmassene i fjorden. Staten ble frifunnet i tingretten, men saken ble anket videre til lagmannsretten. Saken kommer til behandling i Borgarting lagmannsrett 10. til 12. juni i år. I anken er søksmålet avgrenset til å handle om brudd på vanndirektivets forbud mot å forurense vannressurser. I den forbindelse ble saken sendt til EFTA-domstolen, der miljøorganisasjonene har fått medhold fra domstolen på flere viktige punkter.
