Krim

Anmelder Equinor etter oljeutslipp

Naturvernforbundet har anmeldt akuttutslippet av 75.000 liter råolje fra Equinor’s Njord A plattform 31.desember. Saken viser at oljeboring rett oppstrøms viktige sjøfuglområder er uansvarlig, og beredskapen ikke holder, mener forbundet.

Oljeutslipp i produsert vann fra norsk oljerigg, fotografert av Kystverkets overvåkingsfly og gjort tilgjengelig for Naturvernforbundet etter miljøinformasjonskrav. Foto: Kystverket

På selveste nyttårsaften i fjor slapp Equinor ut 75.000 liter råolje fra sin Njord A-plattform ut produsert vann med det man mener er ulovlig høyt oljeinnhold. Equinor har selv opplyst at utslippet var på 150 kubikkmeter, hvorav halvparten var ren råolje.

Fra miljøvernhold blir dette karakterisert som ikke bare grov miljøkriminalitet, men en katastrofe for livet i havet og langs kysten.

– Sjøfugl er som kjent ekstremt sårbare for oljeforurensning. Kun en liten dråpe på fjærene til en sjøfugl vil drepe dem. At råolje nå treffer land rett før hekketida på Trøndelagskysten og i Nordland viser at dagens oljelisenser ikke tar høyde for sårbare naturverdier, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– Det finnes ingen garanti mot uhell, og små og større oljeutslipp skjer regelmessig fra norske oljeplattformer. Og varsling og beredskap etter utslipp klarer altså ikke å stoppe selv ganske små utslipp.

Naturvernforbundet mener Njord-utslippet maner til mer ekte beskyttelse av sårbare havområder.

– Nylig delte regjeringen ut en letelisens på Trænarevet, rett oppstrøms noen av våre viktigste fuglefjell på Helgelandskysten.

– Dette er risikosport. Oljeboring noe som helst sted nær Lofoten, Vesterålen og Senja bør være helt uaktuelt fra ethvert politisk parti eller forvaltningsorgan med et snev av miljøsamvittighet, avslutter Gulowsen.

Følg Extraavisen på facebook!