NyheterPolitikk

AP og Høyre stopper veiplanene i Østmarka

Ill.: Lørensog kommune
Det blir ingen ny skogsbilvei i Østmarka slik Losby Bruk har søkt om. Det sørger partiene AP og Høyre for.

Det vakte stor oppsikt da det for kort tid siden ble kjent at Losby Bruk planla å anlegge en fire kilometer skogsbilvei i Østmarka. Disse planene fikk god mottakelse i Lørenskog kommune. Kommunedirektøren i Lørenskog gikk inn for å støtte planene.

Det er feil å si at planene fikk like godt mottakelse utenfor kommunedirektørens kontordør. Både Naturvernforbundet, Østmarkas Venner og Ungdom i Østmarka reagerte kraftig på planene. Organisasjonene mente den planlagte veien ville være en katastrofe for Østmarka, og ødelegge den aller fineste naturen for kommende generasjoner.

Planene torpederes

I det politiske miljøet fikk planene en blandet mottakelse. SV, MDG, Rødt og Partiet Sentrum gikk i mot planene. Disse fire partiene gikk istedet inn for en reguleringsplan, noe også Venstre og KrF støttet.

Heller ikke AP var overbegeistret for planene. Et medlemsmøte i partiet sa nei til planene og ville heller gå for en løsning med reguleringsplan.

Men ettersom det er borgerlig flertall i Lørenskog, var det, forutsatt at de borgerlige støttet forslaget, flertall for å bygge veien. Det var derfor knyttet mye spenning til hva de ville gå inn for.

Mandag denne uken, etter det borgerlige flertallet hadde hatt felles gruppemøte, ble det klart at Høyre gikk i mot planene.

På facebook grunnga de sitt syn med at de var bekymret for omfattende naturinngrep som følge av veibygging.
«Selv om veien er ment for å øke effektiviteten i skogbruket, mener vi at kostnadene for miljøet og friluftslivet i vårt lokalsamfunn blir for høye. Vi forstår betydningen av bærekraftig skogbruk, men mener at en balanse må finnes og naturvern prioriteres. Vi ønsker å bevare Lørenskogs natur for nåværende og fremtidige generasjoner», skriver de i sin begrunnelse.

I og med at Lørenskogs to største parter, Høyre og AP, nå går i mot det fremlagte forslaget, er det torpedert.

Vil klage på vedtaket

Om motstanderne av veiplanene er strålende fornøyd med saken slik den har utviklet seg, er ikke dette akkurat tilfellet hos Losby Bruk.

Til Romerikes Blad sier skogsjef Erling Bergsaker at han er overrasket over at partier som i andre sammenhenger er næringsvennlige, nå er så negative til et tiltak som vil legge til rette for et mer bærekraftig skogbruk.

Skogsjefen er klar på at dersom det endelige vedtaket blir slik som det nå ser ut, vil Losby Bruk påklage dette til Statsforvalteren.

Les også

Miljøkamp i Østmarka

Følg Extraavisen på facebook!