Feature

Bare tre steder i Nittedal du får kjøpt fyrverkeri

De siste to årene har omsetningen av fyrverkeri økt med over tredve prosent. 2022 ble et rekordår for fyrverkeribransjen. På tross av høy inflasjon og ustabile strømpriser unnet folk seg fyrverkeri i 2022, og ingenting tyder på at årets salg blir mer beskjedent – det går unna i rekordfart.

En viktig huskeregel for nyttårsfeiringen er at fyrverkeri bare selges fem dager i året. Utviklingen de siste årene tilsier at flere ønsker å kjøpe fyrverkeri i bodene, og at det kan oppstå kødannelser flere steder. Siden nyttårsaften faller på en søndag, vil det ikke være mulig å kjøpe på selve dagen. Vi anbefaler derfor at man er ute i god tid, sier Rikard Spets, talsperson i Norsk Fyrverkeriforening.

Rikard Spets, talsperson i Norsk
Fyrverkeriforening.
Foto: Norsk Fyrverkeriforening

Syv av ti barnefamilier kjøper fyrverkeri

Undersøkelser fra Norstat viser at syv av ti barnefamilier kjøper inn fyrverkeri til nyttårsfeiringen. Denne statistikken gjelder også i tettbygde strøk med offentlige oppskytninger.

– Fyrverkeri er for mange selve høydepunktet på nyttårsaften. For de minste er det en begivenhet å være oppe så lenge at man får se på fyrverkeriet og ta del i den store feiringen. Fyrverkeri er på mange måter noe utenom det vanlige, og ses på som et symbol for en pangstart på det nye året, sier Spets.

Mer fyrverkeri betyr ikke flere skader

Flere hevder at man kan sette et likhetstegn mellom mengden fyrverkeri og antall skader. Likevel viser statistikken at det ikke er noen sammenheng antall øyeskader og økende salg i fyrverkeri. Statistikken viser at et økende salg de siste årene, sammen med økt fokus på trygghet, har ført til et færre antall skader.

I Norge behandler primærhelsetjenesten i underkant av 500 000 skader hvert år. Av dette står fyrverkeri for cirka 50, altså en titusendel. For øyeskader som får mest oppmerksomhet, er det rundt 24,000 skader hvert år. Nyttårsaften 2022/2023 førte til ti skader.

Norsk Fyrverkeriforening har en nullvisjon på antall skader. Undersøkelser viser at beskyttelsesbriller virker, og alvorlige øyeskader har forekommet uten bruk av beskyttelsesbriller. Importørene ønsker nå at det skal være obligatorisk å bruke beTre utsalgTre utsalgskyttelsesbriller.

– Målet vårt er at vi i fremtiden skal ha gleden av å rapportere null skader i forbindelse med nyttårsfeiringen, og det jobber vi for hver eneste dag, sier Spets.

Tre utsalg

Om omsetningen av fyrverkeri øker, er ikke det samme tilfellet for antall utsalgssteder. Strengere regler og økt kontroll med utsalgsstedene har ført til at det er blitt slutt på at man får kjøpt fyrverkeri nær sagt på hvert gatehjørne.

De siste årene har det kun vært noen få utsalgssteder igjen. Ifjor var det to steder som solgte fyrverkeri. I år er det kommet til en nykommer. Europris på Bjertnestangen følger etter de fleste butikkene i kjeden, og selger fyrverkeri. De to andre stedene er Hagan pizza og kebab på Hagansenteret og Pynten & Midtun AS (Mekonomen) på Mosletta.