Politikk

Belorussisk demokratileder tatt imot på Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani tok imot Sviatlana Tsikhanouskaja som besøkte Oslo mandag 29. april.
Foto: Peter Mydske/Stortinget
Lederen for de demokratiske kreftene i Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaja, møtte stortingspresident Masud Gharahkhani og medlemmer av utenriks- og forsvarskomitéen mandag.

– Det var en ære for meg å ta imot Tsikhanouskaja igjen. Hun er en fryktløs leder av den demokratiske opposisjonen i Belarus. Norge og Stortinget støtter demokratibevegelsen i Belarus som forfølges av Lukasjenkos autoritære regime. Selv om situasjonen i Ukraina med rette tar mye av vår oppmerksomhet, er det viktig å huske på at også det belarusiske folket lever under svært vanskelige forhold, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Kjemper for frihet og demokrati

Møtene ga en anledning til å høre Sviatlana Tsikhanouskajas syn på utviklingen i Belarus den siste tiden. Hun lever til daglig i eksil i Litauen.

– Det gjør alltid sterkt inntrykk å møte Tsikhanouskaja, som betaler en høy personlig pris for sin kamp for frihet og demokrati i Belarus. Situasjonen i Belarus blir stadig verre og mer alvorlig, spesielt for de som opponerer mot Lukasjenka, sier leder av utenriks- og forsvarskomitéen, Ine Eriksen Søreide.

Foruten møtene på Stortinget vil Tskihanouskaja under Oslo-besøket treffe blant andre statsministeren, utenriksministeren og kultur- og likestillingsministeren. Tsikhanouskaja skal også være key-note speaker på Words Matter-konferansen i regi av Oslo-senteret.

Følg Extraavisen på facebook!