Kultur/sport

Det er liv i gamle rockere

Fotos: Atle Skift
Bandet bak Oslo-klassikere som «Vålerenga kjerke«, «Vaterlands Bru», «Soria Moria», ja jeg kunne fortsatt i det uendelige, kan nå feire at de har holdt det gående i femti år.

Det er ikke mange band, ihvertfall ikke norske, som klarer å holde det gående i femti år. Men Bjølsen Valsemølle har klart kunststykket. Riktignok med skiftende besetninger. Ser man bakover i bandets historie, er det vel ingen av de som var med på debut-plata, med unntak av primus motor Trond Ingebretsen, som er med i dagens utgave av bandet. Den som har vært med lengst er gitarist Leif Ottesen. Med noen få avbrekk, har han vært med siden bandets andre plate, «Vaterlands Bru», som kom i 1985.

Men står det til liv i de gamle rockerne ennå? Bandet fortsetter jo å slippe nye låter, men den store testen er jo å spille live. Så er det liv i gamle Bjølsen Valsemølle?

Som gammel fan av bandet var dette noe denne skribenten måtte finne ut. Heldigvis bød anledningen seg i form av en konsert på Olsen på Bryn.

Koselig lokale

Innenfor døra på Olsen blir man møtt av et lite, men intimt lokale. Kanskje ikke verdens største oppmøte, men en spent og forventningsfull atmosfære. Ikke minst undertegnede. Som gammel Bjølsen-fan helt tilbake til 1982 var jeg spent. Bandet har jo akkurat sluppet en ny singel, «Vanlige folks tur», som bærer bud om at Trond Ingebretsen fremdeles kan det med å levere gode låter.

Men en ting er å gjøre ting i studio. Har de gutsen i seg til å levere på scenen?

Om det ikke var stinn brakke, så var de som var der entusiastiske. Her kom den ene klassikeren etter den andre, med høy allsang faktor. Publikum ble revet med av historien om Ragnar som døde så altfor tidlig, om Kari Halvorsen og alle de andre figurene og stedene i vokalist og låtskriver Engebretsens univers.

Selvfølgelig, som siste låt kom den de alle ventet på, «Vålerenga kjerke» – sangen som er vokst langt utover de indre sirkler og blitt en hele bydels sang.

Så hvordan låter bandet i dag? Dagens konsert vitner om at det er en oppegående 50-åring vi har med å gjøre. Det låter tett og levende. Bandet viser at de koser seg i møtet med publikum og evner å skape liv. Denne anmelder koste seg, og kan berolige alle som måtte tvile: Det er liv i gamle rockere. Så gleder vi oss til den nye plata kommer til høsten.

Følg Extraavisen på facebook!