Debatt/kommentarerKultur/sport

En film alle bør se

Israelism
Am. dokumenter
En dokumentar alle burde se. Spesielt de som fremdeles snakker om en «konflikt», eller er mer opptatt av å snakke om det problematiske ved protestene mot Israel enn årsaken til at det blir protestert.

I filmen møter vi amerikanske jøder som oppdager at historiefortellingen de har vokst opp med er basert på løgn og tilbakeholdelse av informasjon. De vokser opp med et bilde av Israel som et trygt paradis bygget på ledig mark. og de skoleres i hvordan de kan forsvare Israel og oppfordres til å verve seg til hæren. De lærer ikke om palestinere. De lærer ikke om fordrivelsen av hundretusenvis av palestinere. Men at Israel er omgitt av arabere som ønsker alle israelere og jøder døde.

I filmer følger vi mennesker som selv reiser til Vestbredden og møter en helt annen virkelighet som snur opp ned på deres fortelling og manifesteres i sterk protest mot Israels apartheidpolitikk mot palestinere.

Vi møter også tidligere IDF-soldater som forteller om hvordan de systematisk opererer for å skremme og holde palestinere på plass, gjennom trakassering ved grensepasseringer, arrestasjoner, tilfeldige razziaer om natten i hjemmene til folk og mye mer – regelrett terror.

Antisemittisme blir trukket frem som en helt reell trussel. Men. Ikke blant palestinaaktivister eller venstresiden, men sterkt tilstede på ytterste høyre fløy. I USA blir studenter, inkludert disse unge amerikanske jødene, brutalt banket, møtt med pepperspray og slept bort av politiet, mens nazister og white supremacists har fått marsjere uhindret i gatene. Hver gang politikere blir spurt om antisemittisme, snakker de om Israel. Ikke om rasister og nazister.

Møt modige og nydelige mennesker som oppsøker kunnskap og våger å utfordre seg selv, tross risikoen for å støtes ut fra det fellesskapet de har vokst opp med. De sitter igjen med et brennende engasjement for palestineres rettigheter. Ikke fordi de er palestinere, men fordi de er mennesker.

De sitter også igjen med en erkjennelse av et traume som må heles og ikke håndteres gjennom våpenmakt og kontroll over et annet folk.

Se den. Bare se den. Du kan se den på VGNett.