NyheterPolitikk

Equinor klaget inn til Forbrukertilsynet

Risikerer Equinors samarbeid med et israelskeid oljeselskap å finansiere den ulovlige okkupasjonen av Palestina? Det kan ikke Equinor svare på. Derfor klager Greenpeace nå selskapet inn til Forbrukertilsynet for brudd på Åpenhetsloven.

Bilde: Openverse

Equinor har høstet sterk kritikk for sin forretningsforbindelse med israelske Delek Group, et av Israels største energiselskaper, som siden 2020 har vært «svartelistet» av FN for å drive næringsvirksomhet i okkuperte palestinske områder. Delek Group er majoritetseier i Ithaca Energy, Equinors partner på utbyggingen av det svært kontroversielle oljefeltet Rosebank på britisk sokkel.

– Equinors samarbeid vil få grufulle konsekvenser. I flere måneder har Greenpeace forsøkt å få selskapets ledelse og regjeringen til å ta grep, men vi har utelukkende blitt møtt med bortforklaringer og ansvarsfraskrivelser. En klage til Forbrukertilsynet er siste utvei for å hindre at vårt statseide oljeselskap gjør seg medskyldige i grove menneskerettighetsbrudd, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

Israelske bosetninger på okkupert land er ifølge Den internasjonale domstolen i strid med folkeretten. Både KLP og Oljefondet, etter tilrådning fra Etikkrådet, har ekskludert Delek Group for grove brudd på grunnleggende etiske normer.

Under Åpenhetsloven er Equinor forpliktet til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å forebygge menneskerettighetsbrudd knyttet til deres virksomhet og forretningsforbindelser.

– Equinor har ikke gjort forsvarlige aktsomhetsvurderinger av samarbeidspartneren sin på Rosebank-feltet. Klagen vår peker på at hvis feltet blir utviklet, vil over 3,5 milliarder kroner fra Rosebank ende i lomma på Delek Group, sier Pleym.

Norske myndigheter har skjerpet tilrådning til norske selskaper om å unngå handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene.

Greenpeace har samlet inn over 20 000 underskrifter mot Equinors samarbeid med Ithaca Energy – en overveldende respons som vitner om stort folkelig engasjement i saken. Flere politiske partier har tatt til orde for at Equinor må avslutte samarbeidet for å forhindre brudd på folkeretten og menneskerettighetene.

Forbrukertilsynet vil nå behandle klagen. Det er ingen formell grense for hvor lang tid behandlingen vil ta, men Greenpeace har bedt om at saken blir prioritert.

Følg Extraavisen på facebook!