Den massive flyktningstrømmen som følge av de israelske luftangrepene mot Libanon, legges press på allerede svekket infrastruktur. Flere hjelpeorganisasjoner jobber med å skalere opp hjelpearbeidet i landet.
De siste dagene har Libanon igjen blitt rammet av en bølge av luftangrep og vold. Hundretusenvis av mennesker er på flukt, noe som igjen legger press på infrastrukturen for vann og elektrisitet i landet.
– De siste dagene har luftangrepene blitt mer intense. De rammer ikke bare sør i landet, men også Beirut og Bekaadalen. CARE i Libanon har satt det ordinære hjelpearbeidett programarbeidet sitt på pause, og jobber prioriterer nå å i stedet med å dele ut nødhjelp, som varme måltider, hygieneprodukterkits og vann, til familier på flukt, sier Michael Adams, landdirektør i CARE Libanon.
– Det internasjonale samfunnet må mobilisere for å beskytte sivilbefolkningen i Libanon, som har flyktet i frykt og panikk fra konstant bombing. Det er et spørsmål om liv og død, legger han til.
Den humanitære krisen i Libanon har blitt dramatisk forverret i løpet av det siste året, og har eskalert ytterligere denne uka. Luftangrep har tatt livet av minst 700 mennesker og ført til at flere tusen er skadet. Det totale antallet mennesker på flukt har økt kraftig på få dager, og teller nå flere enn 200.000.
– CARE har vært til stede i Libanon i mange år. Spenningene i den sørlige delen av landet tiltok med krigen i Gaza i oktober i fjor, og siden det har arbeidet i Libanon vært en del av CAREs tiltak i regionen. Nå jobber vi med å skalere opp responsen, men behovene er overveldende. Den massive flyktningstrømmen legger press på en allerede svekket infrastruktur for elektrisitet og vann i områder som ikke var forberedt på å skulle ta imot så store menneskemengder, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Han legger til at nødhjelpen organiseres raskt, og at lokale myndigheter mobiliserer for å organisere tilfluktsrom til folk i for eksempel skoler.
– Vi ber alle parter til konflikten om å blir enige om en våpenhvile, for å forhindre ytterligere tap av liv, økt flukt og ødeleggelse, sier Georgsen.